Діагностика стану фізичного здоров’я дітей і підлітків за морфо-функціональними показниками в умовах воєнного стану - Коцур, Надія Іванівна; Палієнко , Ольга Адольфівна; Гордієнко, Олександр Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В умовах воєнного стану в Україні спостерігається негативна тенденція щодо погіршення фізичного здоров’я дитячого населення за рахунок морфо-функціональних відхилень та низьких фізіологічних резервів організму. Зазначені факти потребують проведення скринінгу і моніторингу оцінки фізичного розвитку дітей і підлітків. Мета статті – вивчення та оцінка фізичного здоров’я дітей середнього і старшого шкільного віку за морфо-функціональними показниками в умовах воєнного стану. Дослідження проводилось на базі Кагарлицького ліцею №1, Обухівського району, Київської області. У дослідженні взяли участь 48 учнів середнього і старшого шкільного віку. Для визначення гендерних особливостей проведено аналіз показників за масою та довжиною тіла окремо у дівчаток та хлопчиків. Під час дослідження використовували такі методи: теоретичний (аналіз літературних джерел з тематики дослідження); педагогічні методи; фізіологічні методи; методи математичної статистики. Результати дослідження показали, що з віком зменшується кількість осіб з гармонійним фізичним розвитком, як серед дівчат, так і хлопців. Дисгармонійність фізичного розвитку пов’язана із зростанням частки учнів з надлишковою масою тіла та ожирінням. Зокрема, гармонійний розвиток мають 46,4% дівчат та 36,8 % хлопців середнього шкільного віку; в старшому шкільному віці різко збільшується частка дітей з дисгармонійним фізичним розвитком астеноїдного типу. Зазначена тенденція пов’язана, насамперед, із зниженням рухової активності учнів та зростанням статичного навантаження під час навчальної діяльності. Висновки. Результати дослідження знаходять підтвердження і в роботах інших науковців щодо погіршення фізичного здоров’я за рахунок низької рухової активності дітей в умовах воєнного стану, що потребує удосконалення програм рекреаційно-оздоровчих занять.