Стратегії підвищення кваліфікації медичних працівників через онлайн-платформи в Україні - Вєсова, Олена Петрівна; Камінський, Валерій Валерійович; Кривошеєва, Анна Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є дослідження ефективних стратегій підвищення кваліфікації медичних працівників в Україні шляхом аналізу потенціалу освітніх онлайн-платформ. Для досягнення мети дослідження використано комплекс наукових методів, серед яких критичний аналіз наукової літератури, табличний метод та метод наукового абстрагування. У результатах дослідження висвітлено поточний стан онлайн-платформ та електронних ресурсів у підтримці медичної освіти. Особливе значення надано державним ініціативам (Центр громадського здоров’я, Академія НСЗУ), а також платформам, реалізованим за підтримки міжнародних партнерів, які пропонують широкий вибір онлайн-курсів, вебінарів та модульних програм з актуальних питань охорони здоров’я. Розкрито переваги цифрового навчання для лікарів та середнього медичного персоналу, зокрема його гнучкість, можливість самостійного регулювання темпу навчання, доступ до якісного контенту без географічних обмежень, а також інтеграція новітніх методик викладання: віртуальні симуляції, гейміфікація, адаптивні освітні траєкторії. Підкреслено важливість формування не лише теоретичних знань, але й практичних компетентностей, етичного складника та міждисциплінарного мислення, що особливо актуально в умовах постійних реформ у галузі медицини. Водночас встановлено низку обмежень, до яких належать технічні перешкоди, низький рівень цифрової грамотності, слабке нормативне регулювання, відсутність системи стимулювання, а також недостатня адаптація іноземних програм до національного медичного контексту. У статті запропоновано стратегічні кроки щодо усунення вказаних проблем: створення нормативно-правової бази, сертифікація онлайн-курсів, упровадження елементів штучного інтелекту, локалізація навчального контенту, розвиток регіональних центрів цифрової освіти та залучення професійних асоціацій до формування освітніх матеріалів. У висновках зазначено, що онлайн-освіта може стати потужним інструментом сталого розвитку медичних кадрів за умови системної підтримки, методологічної чіткості, інституційного партнерства та врахування національного контексту. Розбудова ефективного цифрового освітнього простору сприятиме покращенню стандартів медичного обслуговування, посиленню кадрового забезпечення системи охорони здоров’я та інтеграції українських фахівців у глобальну професійну спільноту.