Гейміфікація процесу навчання основам стилізації за допомогою штучного інтелекту - Базильська, Тетяна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено теоретичне узагальнення та практичне обґрунтування застосування гейміфікації в поєднанні з технологіями штучного інтелекту як інноваційного засобу навчання стилізації у фешн-дизайні. Мета. Метою дослідження є наукове обґрунтування впровадження гейміфікації як дидактичного інструменту у процес навчання стилізації в галузі фешн-дизайну із застосуванням технологій штучного інтелекту, зокрема генеративних платформ, адаптивних сценаріїв та інструментів візуального моделювання. Методи. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному підході, що включає контент-аналіз наукової літератури, порівняльну оцінку цифрових освітніх платформ, аналіз кейсів та синтез сучасних освітніх практик у сфері дизайн-освіти. Результати. Встановлено основні напрями гейміфікації стилізації: використання VR/AR-середовищ, мобільних застосунків, чат-ботів, генеративних моделей (CLO3D, Vizcom, Midjourney, Look.ai), а також реалізація навчальних сценаріїв із сюжетно-рольовими завданнями та механізмами змагання. Зокрема, проаналізовано дидактичний потенціал режимів платформи Look.ai, які сприяють формуванню креативного мислення, асоціативного моделювання та персоналізації освітнього процесу. Окреслено типи цифрових інструментів, що здатні ефективно забезпечувати ігрову динаміку навчання стилізації в умовах цифрової трансформації. Висновки. Поєднання гейміфікації та інструментів штучного інтелекту відкриває нові можливості для оновлення змісту фахової дизайнерської освіти, посилення мотивації студентів і розвитку індивідуального стилістичного мислення. Практичне значення дослідження полягає у розробленні рекомендацій щодо впровадження гейміфікованих освітніх модулів, адаптованих до потреб цифрової економіки, а наукова новизна – у концептуалізації стилізації як інтерактивного, адаптивного й візуалізованого процесу в контексті використання штучного інтелекту.