Діагностика сформованості фахової готовності магістрів-вокалістів до художньо-творчої діяльності в перебігу констатувального експерименту - Ван Цзін (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Проблема формування фахової готовності магістрів-вокалістів до художньо-творчої діяльності актуальна в сучасних умовах, адже саме виконавська діяльність професійних солістів дозволяє презентувати у творчості Світові здобутки музичної культури, трансформовані у власних виявах художнього інтерпретування оригінальних сольних репертуарних колекцій, завдяки компонуванню тематичних програм, цілеспрямованому естетичному та інтелектуальному збагаченню глядацької аудиторії. Підготовка до даного різновиду виконавської творчості солістів-вокалістів відбувається в режимі комплексного поєднання всіх констант теоретичного та практичного циклу, цілеспрямованого інтегративного взаємозв’язку всіх дисциплін, завдяки чому інтенсифікується процес підготовки магістрів-вокалісті у майстер-класах педагогів-вокалістів до професійної сольно-виконавської художньо-творчої діяльності. У публікації представлено основні етапи діагностування наявного рівня фахової готовності магістрів-вокалістів факультетів мистецтв українських університетів, що прагнуть здійснювати професійну сольну кар’єру. Фахова підготовка виконавців камерно-концертного спрямування професійної самореалізації повинна врахувати й завчасне планування майбутніх репертуарних колекцій, розробку творчих проектів сольно-виконавської художньої творчості, які забезпечують підготовленість сучасних фахівців до реалій виконавскької практики. Художнє виконання вокальних творів з культурної спадщини різних часів та культурних традицій Світу актуалізує необхідність оволодіти особливими професійними прийомами роботи над досконалими художньо-виконавськими моделями вокальних творів з репертуарної колекції, уміннями генерування художньо-творчих ідей, відповідного компонування репертуару за тематичною спрямованістю, тощо. В публікації висвітлено перебіг констатувального експерименту та етапи проведення діагностування наявного рівня сфорованості фахової готовності магістрів-вокалістів до художньо-творчої діяльності.