Особливості комплексного підходу до фізичної підготовки борців вільного стилю - Орлов , Анатолій Анатолійович; Парій, Світлана Борисівна; Хімченко , Сергій Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Фізична підготовка є фундаментальним елементом спортивної діяльності у вільній боротьбі. Високий рівень розвитку сили, витривалості, швидкості, координації та гнучкості є критично важливими для досягнення конкурентоспроможних результатів та зниження ризику травматизму під час змагань. Сучасні наукові дослідження підтверджують необхідність комплексного підходу до вдосконалення фізичних якостей, який інтегрує загальні та спеціальні тренувальні засоби з урахуванням індивідуальних та вікових особливостей спортсменів. У статті здійснено системний аналіз теоретичних та практичних аспектів формування фізичної підготовленості борців вільного стилю, розглянуто ключові компоненти тренувального процесу, а також принципи його періодизації та диференціації. Метою статті є обґрунтування методичних засад комплексного вдосконалення фізичної підготовки борців вільного стилю з урахуванням вікових, функціональних та індивідуальних особливостей спортсменів. Для досягнення поставленої мети проведено системний аналіз сучасних наукових підходів щодо формування фізичної підготовленості у вільній боротьбі, зокрема ролі загальних та спеціальних тренувальних засобів, принципів періодизації та диференціації навантажень. Використано методи контент-аналізу, порівняльного узагальнення і структуризації наукової інформації з метою розробки науково обґрунтованих рекомендацій щодо побудови адаптивних комплексних програм фізичної підготовки. Результати дослідження свідчать, що п’ять основних компонентів – сила, витривалість, координація і швидкість реакції, гнучкість, а також системна періодизація – забезпечують оптимальні умови для техніко-тактичної реалізації у змагальній діяльності. Обґрунтовано важливість поетапного поєднання загальної та спеціальної фізичної підготовки, яка починається з розвитку базових рухових якостей на початковому етапі, інтеграції спеціалізованих борцівських вправ на базовому етапі та нарощування специфічної сили й швидкості на етапі спеціалізації. Висновки статті підкреслюють, що інтеграція загальної та спеціальної фізичної підготовки, базована на науково обґрунтованій періодизації та індивідуалізації, є ключовою для підвищення техніко-тактичної ефективності борців вільного стилю.