Індивідуально-виконавське стилетворення у студентів факультетів мистецтв під час вокальної підготовки - Чень Ліна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає у висвітленні положень авторської методики цілеспрямованого, а не стихійного, вокально-виконавського стилетворення у студентів мистецьких факультетів та педагогічних умов, створення яких забезпечує її реалізацію. У межах дослідження було застосовано такі методи: аналіз наукової та методичної літератури з мистецтвознавства, психології та педагогіки в аспекті досліджуваної проблеми; спостереження за формуванням індивідуального виконавського стилю студента-вокаліста у провідних фахівців закладів вищої освіти; вивчення передового досвіду формуванням індивідуального виконавського стилю у музикантів-інструменталістів з моделюванням ідей у методику вокального навчання студентів мистецьких факультетів тощо. Результати аналізу літературних джерел надали змогу розглянути засади цілеспрямованого формування індивідуальних рис вокально-виконавського стилю студентів факультетів мистецтв. Означений процес необхідно здійснювати завдяки створенню та реалізації восьми педагогічних умов, детально описаних у дослідженні. Висновки. Індивідуальний виконавський стиль студента-вокаліста характеризується як вродженими, так і сформованими рисами, які визначають оригінальну манеру його творчої діяльності. Вокально-виконавське стилетворення студентів мистецьких факультетів необхідно здійснювати цілеспрямовано у три етапи: 1 етап – пошук інформації для усвідомлення стилю самого вокального твору; 2 етап – безпосереднє формування унікальних рис тембрального забарвлення звуку завдяки доцільному застосуванню складників виконавського апарату; 3 етап – формування самобутніх рис артистизму, а також їх прояв з застосуванням емоційно насичених сценічних рухів. Перспективи подальших досліджень вбачаються у ретельному вивченні вокальних умінь та навичок студентів факультетів мистецтв, які формуються у процесі виконання спеціальних вокальних вправ, спрямованих на віднайдення самобутніх рис тембрально-естетичного забарвлення звуку.