Використання гармонічних зворотів міжнародних шлягерів при формуванні креативності майбутніх учителів музики - Денисов, Сергій Михайлович; Сироткіна , Жанна Єрофіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті доведено актуальність формування креативності особистості. Розкрито важливість означеного феномену для майбутніх учителів музики. На підставі вітчизняних (Н. Литвиненко, Л. Масол, В. Орлов, О. Рудницьк та ін.) та зарубіжних досліджень (Е. Айснер, Р. Арнхейм, Г. Гарднер, В. Франкл тощо) виявлено провідну роль мистецтва у становленні особистості та розвитку її креативної складової. Розглянуто потенціал світової популярної музики в означеному процесі. Дослідження мало на меті дослідити досвід закладів освіти західноєвропейських країн та Сполучених штатів Америки щодо впливу сучасної світової популярної музики (зокрема, певних гармонічних зворотів міжнародних шлягерів) на розвиток креативності майбутніх учителів музики. Методи. Методологічною основою роботи стали філософсько-культурологічний, психолого-педагогічний, компетентнісний та музично-теоретичний підходи; вагомою складовою дослідження стала методологія інтеграції музичного аналізу та педагогіки творчості. Використано низку емпіричних та теоретичних методів: аналіз музичних творів та наукової літератури, порівняльний аналіз гармонічних структур міжнародних шлягерів, музично-теоретичне моделювання, тестування креативних здібностей та ін.. З практичних методів було застосовано метод імпровізації, творчих завдань і проектний метод. Результати. Акцент зроблено безпосередньо на використанні гармонічних зворотів міжнародних шлягерів у формуванні художнього смаку та креативності майбутніх учителів музики. У результаті гармонічного аналізу всесвітньовідомих хітів «Careless Whisper», «Modjo Lady», «Get Lucky», «Sunny», «Believer» та ін. визначено критерії добору зразків світової популярної музики, а саме:це мають бути всесвітньо відомі топові хіти; їх гармонічні звороти повинні бути досить прості та зручні для імпровізації з використанням тієї чи іншої пентатоніки. Особливого значення це набуває для початківців, котрі тільки освоюють практику імпровізації у різноманітних стилях сучасної популярної музики. Висновки. Сучасна світова популярна музика (зокрема, певні гармонічні звороти міжнародних шлягерів) мають позитивний вплив та потенціал щодо розвитку креативності майбутніх учителів музики. Перспективним вбачається вивчення блюзу та блюзового ладу в означеному аспекті.