Педагогічна майстерність як характеристика професіоналізму сучасного педагога - Андрощук, Ірина Василівна; Карлінська, Яніна Валеріївна; Почуєва, Ольга Олексіївна; Кон, Олена Олександрівна; Баранов , Микола Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття має на меті всебічний аналіз сутності педагогічної майстерності та її місця у структурі професіоналізму сучасного педагога, розробка авторської структурної моделі професіоналізму з центральною роллю майстерності, а також дослідження чинників її становлення. Методи: Використано методи теоретичного аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення науково-педагогічної літератури для систематизації підходів та розробки системної структурної моделі. Результати: Дослідження розкрило багатогранність педагогічної майстерності як інтегрованого, динамічного виміру професіоналізму, що поєднує високий рівень самоорганізації, психолого-педагогічні знання та практичні вміння. Надано власне бачення суті педагогічної майстерності. Запропоновано авторську структурну модель професіоналізму педагога, яка включає фахову, психолого-педагогічну (як основа), особистісно-соціальну та інформаційно-цифрову компетентності. Проаналізовано різноманітні аспекти формування майстерності, підкреслюючи взаємодію організаційних та методичних умов із ключовою роллю самовиховання та самоосвіти. Показано, що ефективність самостійного професійного зростання посилюється через оптимізацію самостійної роботи, що включає структурованість змісту, вибір шляхів опанування, забезпечення ресурсами, консультативну підтримку, засоби самоконтролю та технологізацію самоосвітньої діяльності для дієвого зворотного зв’язку. Висновки: Педагогічна майстерність є ключовою та багатоаспектною характеристикою професіоналізму сучасного педагога. Запропонована модель систематизує її компоненти, виокремлюючи майстерність як динамічну основу. Формування майстерності – комплексний процес, що залежить від зовнішніх організаційних аспектів та внутрішніх процесів саморозвитку із залученням сучасних технологій. Дослідження поглиблює розуміння феномену та закладає теоретичну базу для подальших наукових розробок у підготовці педагогічних кадрів.