Інформатична освітня галузь у типових освітніх програмах початкової освіти: компаративний аналіз і методичні імплікації для підготовки майбутніх вчителів початкових класів - Васько, Ольга Олександрівна; Білєр, Оксана Славіківна; Петренко, Сергій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Цифровізація освіти в умовах реформи «Нова українська школа» висуває нові вимоги до розвтику інформаційно-комунікаційної компетентності молодших школярів та методичної підготовки майбутніх учителів початкових класів для її формування. Функціонування кількох типових освітніх програм для 1-4 класів з різними підходами до реалізації інформатичної освітньої галузі створює додаткові виклики при проєктуванні курсу «Методика навчання інформатики». Мета статті – здійснити компаративний аналіз підходів до реалізації інформатичної освітньої галузі в типових освітніх програмах для 1-4 класів під керівництвом О. Савченко та Р. Шияна в контексті сучасних викликів цифровізації освіти та визначити методичні імплікації для науково-методичного обґрунтування змісту і структури курсу «Методика навчання інформатики» у підготовці майбутніх учителів початкових класів. У дослідженні застосовано такі методи: компаративний аналіз типових освітніх програм для 1–4 класів під керівництвом О. Савченко та Р. Шияна; контент-аналіз нормативних документів; теоретичний аналіз науково-педагогічної літератури з методики навчання інформатики; синтез результатів аналізу; теоретичне моделювання. Результати. Компаративний аналіз виявив принципові відмінності у підходах до реалізації інформатичної освітньої галузі: технологічно-змістовий підхід програми під керівництвом О. Савченко, орієнтований на опанування конкретних технічних навичок роботи з комп’ютером, розвиток логічного, алгоритмічного мислення через шість змістових ліній, та компетентнісно-інтегративний підхід програми під керівництвом Р. Шияна, що акцентує на формуванні цифрової грамотності, критичного мислення, цифрової безпеки та етики через п’ять змістових ліній. Визначено методичні імплікації для підготовки майбутніх учителів початкових класів. Висновки. Розроблено оновлений зміст курсу «Методика навчання інформатики», який інтегрує переваги технологічно-змістового та компетентнісно-інтегративного підходів, забезпечує формування методико-інформатичної компетентності майбутніх учителів початкових класів відповідно до сучасних викликів цифровізації освіти. Визначені методичні імплікації надають конкретні орієнтири для модернізації професійної підготовки педагогічних кадрів та потребують подальшої емпіричної перевірки ефективності у практиці педагогічних закладів вищої освіти.