Міжкультурна комунікація як складова іншомовної підготовки студентів-бакалаврів у ТНПУ імені Володимира Гнатюка: від теорії до практики - Деркач , Галина Степанівна; Навольська, Галина Іванівна; Цар , Ірина Олегівна; Денізджі Омер Мерт (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі міжкультурної комунікації в системі мовної підготовки студентів Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, а також виявленню практичних шляхів інтеграції міжкультурного компонента в навчальний процес. Метою дослідження є аналіз теоретичних засад міжкультурної комунікації, визначення ключових компонентів та обґрунтування практичних підходів до її формування. У роботі застосовано комплексний методологічний підхід, який передбачає аналіз сучасної наукової літератури, нормативно-методичних документів, систематизацію теоретичних концепцій, а також емпіричні спостереження освітньої практики ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Використано методи порівняльного аналізу, інтерпретації, узагальнення, а також елементи кейс-методу для аналізу освітніх програм і позааудиторних ініціатив університету. У результаті дослідження розкрито багатовимірну природу міжкультурної комунікації як процесу взаємодії представників різних культур, що ґрунтується на поєднанні знань, навичок і ціннісних орієнтирів. Проаналізовано освітні програми ТНПУ, де впроваджено міждисциплінарні курси іноземними мовами, спеціальні дисципліни з міжкультурної комунікації та міжнародні програми академічної мобільності. Описано функціонування Центру міжкультурної комунікації як платформи для розвитку толерантності, взаємоповаги та практичної міжкультурної взаємодії. Висновки дослідження підкреслюють, що міжкультурна компетентність майбутніх фахівців передбачає мотиваційний, когнітивний, поведінковий та афективно-рефлексивний компоненти, кожен із яких формує здатність до ефективної взаємодії в багатокультурному середовищі. Особливу увагу приділено впровадженню цифрових ресурсів та інтерактивних методів навчання, що сприяють формуванню компетенцій XXI століття.