Сучасні засоби оцінювання навчальних досягнень з інформатики в умовах цифровізації освіти - Бондаренко, Тетяна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В умовах цифровізації освіти, використання сучасних засобів оцінювання навчальних досягнень з інформатики є ключовим фактором успішного навчання, адже дозволяє не тільки ефективно контролювати рівень засвоєння матеріалу, але й сприяє розвитку інтересу учнів до предмету та персоналізації навчального процесу. Мета дослідження полягає у вивченні ефективності різних засобів оцінювання навчальних досягнень учнів з інформатики за допомогою сучасних онлайн-платформ. Особливу увагу приділено порівнянню таких платформ, як Google Forms, Microsoft Forms, Testmoz, Socrative, Quizizz, Kahoot, ProProfs QuizMaker та ClassMarker у контексті різних типів оцінювання: поточного, формувального, підсумкового та діагностичного. Метою є аналіз їх впливу на точність, швидкість та ефективність оцінювання в порівнянні з традиційними методами тестування. Методи дослідження включають експеримент, проведений на базі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №61 з поглибленим вивченням інформаційних технологій Шевченківського району м. Києва. Для аналізу було обрано дві групи учнів: експериментальну, яка використовувала зазначені онлайн-платформи, і контрольну, яка проходила оцінювання за традиційними методами. Для збору та аналізу даних використовувалися інструменти онлайн-форм, анкетування учнів, а також статистичні методи для оцінки результатів тестувань. Ключовими показниками стали точність оцінювання, швидкість зворотного зв’язку та рівень досягнень учнів. Результати дослідження показали, що онлайн-платформи забезпечують високу точність оцінювання завдяки автоматичній обробці відповідей та інтерактивним можливостям, які дозволяють учням оперативно отримувати зворотний зв’язок. Високий рівень мотивації та зацікавленості учнів спостерігався при використанні платформ з елементами гейміфікації, таких як Kahoot і Quizizz. У порівнянні з контрольними групами, де оцінювання проводилось вручну, експериментальна група показала кращі результати по всіх типах оцінювання, включаючи поточне, формувальне та підсумкове оцінювання. Також відзначено, що використання платформи Google Forms та Microsoft Forms забезпечило найкращі результати при підсумковому оцінюванні, завдяки широким можливостям для створення адаптивних тестів. Відсутність індивідуалізації в традиційному оцінюванні також негативно впливала на точність результатів контрольної групи. Висновки дослідження свідчать про високу ефективність застосування онлайн-платформ для оцінювання досягнень учнів з інформатики. Використання таких інструментів як Google Forms, Testmoz, Socrative, Quizizz та інші не лише підвищує точність оцінювання, але й значно прискорює процес зворотного зв’язку, що дозволяє учням швидше коригувати свої помилки і досягати кращих результатів. Платформи з елементами гейміфікації (Kahoot, Quizizz) покращують мотивацію учнів, створюючи в процесі навчання атмосферу змагання і заохочення. Враховуючи ці результати, можна стверджувати, що онлайн-платформи є ефективними інструментами для підвищення якості навчального процесу з інформатики, зокрема, для оцінювання навчальних досягнень учнів.