Волонтерська діяльність як чинник професійного становлення та розвитку громадянського суспільства в умовах соціальних трансформацій - Пугач, Сергій Сергійович; Візнюк, Інесса Миколаївна; Пайкуш , Маріанна Андріївна; Долинний, Сергій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається волонтерська діяльність як важливий чинник професійного становлення молоді та розвитку громадянського суспільства в умовах соціальних трансформацій. Волонтерство розглядається як форма неформальної освіти, що сприяє розвитку лідерських якостей, емпатії, комунікативних навичок і здатності до самоорганізації. Окреслено перспективи розвитку волонтерських механізмів в умовах війни та посткризового відновлення, що підсилює актуальність теми в контексті формування демократичних цінностей та соціальної відповідальності. Мета статті – проаналізувати волонтерську діяльність як складову громадянської сфери, ґрунтуючись на сучасних концепціях про солідарність і демократичну інтеграцію. Волонтерство визначено як добровільну, безоплатну соціально орієнтовану діяльність, що має глобальне значення для розвитку навичок, громадянської участі та доброго врядування. Активізований подіями сучасності український волонтерський рух, проявив унікальну мобілізаційну силу, ставши відповіддю на інституційну недосконалість. Він не лише підтримав армію і переселенців, а й забезпечив розвиток професійного становлення молоді. Методи. У дослідженні використано теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення), емпіричні (спостереження, анкетування, інтерв’ювання) та методи якісного й кількісного аналізу. Результати. Волонтерство розглядається як інструмент зміцнення демократії та професійного становлення студентів, особливо у соціальнопсихологічних спеціальностях. Участь у волонтерських програмах сприяє розвитку ключових особистісних якостей і практичних навичок, що підвищує конкурентоспроможність на ринку праці. Волонтерська діяльність у ЗВО набуває освітнього значення, охоплюючи різноманітні напрями – від соціальної допомоги до екологічних ініціатив. Її євроінтеграційна вагомість підкреслює необхідність інноваційного підходу до студентського волонтерства як складової підготовки фахівців соціономічного профілю. Висновки. Волонтерство студентів є освітньою інновацією та стратегічним ресурсом розвитку громадянського суспільства, ефективність якого забезпечується інтеграцією в освітній процес, урахуванням регіональної специфіки та належним нормативно-правовим забезпеченням.