Методика використання ШІ під час вивчення української мови у ЗВО - Руденко, Вікторія Миколаївна; Боть, Людмила Петрівна; Марценішко, Вікторія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У сучасному освітньому середовищі інтеграція штучного інтелекту (ШІ) стала трансформаційною силою, особливо у сфері викладання мов. Ця стаття розглядає нагальну потребу дослідження та впровадження методик, заснованих на ШІ, у викладанні української мови в закладах вищої освіти, відображаючи ширшу тенденцію технологічних інновацій у педагогіці. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації освіти до вимог цифрової ери, де ШІ може підвищити ефективність навчання, персоналізувати підходи та оптимізувати процес викладання мови. Основною метою цього дослідження є надання теоретичного обґрунтування методики використання інструментів ШІ у викладанні української мови на університетському рівні, що сприятиме покращенню освітнього досвіду та результатів для студентів. Для досягнення цієї мети дослідження використовує комплексний підхід, що включає методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення педагогічного досвіду. Ці методи дозволяють ретельно вивчити потенціал ШІ в мовній освіті. Додатково проведено педагогічний експеримент за участю 20 студентів для емпіричної перевірки ефективності запропонованої методики. Визначено широкий спектр інструментів ШІ, які можуть бути ефективно використані у ЗВО, зокрема цифрові системи з ШІ, інструменти для аналітики та візуалізації даних, а також складні пошукові системи. Підкреслено, як платформи, такі як ChatGPT, Gemini та DeepSeek, можуть значно допомогти студентам в оволодінні складними лінгвістичними елементами, такими як граматичні структури, орфографічні правила та синтаксичні моделі, одночасно розвиваючи їхні навички аудіювання, говоріння, читання та письма. Ефективність цих інструментів ШІ значною мірою залежить від якості педагогічної підтримки та точності запитів (промтів), що використовуються для взаємодії з ними. У статті наведено приклади промтів для пояснення граматичних правил, генерації навчальних матеріалів та створення тестових завдань. Переваги ШІ включають підвищення ефективності навчання, персоналізацію, автоматизацію рутинних завдань і розширення аналітичних можливостей. Ефективність методики підтверджена педагогічним експериментом, який показав позитивний вплив на мовні компетенції студентів. Водночас зазначено ризики, такі як «галюцинації» ШІ, що вимагають критичного аналізу результатів. Методика впровадження ШІ у викладання української мови має значний потенціал для оптимізації освітнього процесу. Проте її успіх залежить від відповідального, методично обґрунтованого підходу, який поєднує цифрові інструменти з педагогічною майстерністю викладача. Рекомендується інтегрувати ШІ з традиційними формами навчання та сприяти розвитку цифрової грамотності всіх учасників освітнього процесу, забезпечуючи баланс між технологіями та людським фактором.