Оцінка ролі інновацій у підвищенні результативності українських спортсменів на міжнародній арені - Циквас, Роман Станіславович; Маляр, Едуард Імрейович; Маляр, Неля Степанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Упродовж останніх десятиліть світова спортивна практика зазнала істотних змін, зокрема в підходах до планування тренувального процесу, що зумовлено постійним зростанням вимог до рівня змагальної підготовки та результативності спортсменів. Це зумовлює потребу в модернізації системи тренувань через упровадження інноваційних рішень. Метою статті є визначення ролі інноваційних технологій у підвищенні результативності українських спортсменів на міжнародній арені. Методи. Для досягнення поставленої мети було застосовано загальнонаукові методи аналізу та синтезу, систематизації наукових джерел та узагальнення. У результатах зазначено, що основними напрямами впровадження інновацій у підготовку спортсменів, зокрема в їхнє навчання й тренування, є цифровізація окремих складників тренувальної діяльності, застосування інноваційного спортивного обладнання, інтеграція аналітичних платформ і біометричних систем моніторингу. Виокремлено та схарактеризовано основні групи інноваційних технологій. З’ясовано, що з урахуванням специфіки окремих видів спорту створюються спеціалізовані цифрові інструменти (трекери, портативні натільні датчики, смартбраслети), що сприяють підвищенню ефективності тренувального процесу. Акцентовано на важливості технологій візуалізації навчального матеріалу, оскільки вони сприяють глибшому розумінню складних теоретичних понять і технічних елементів, які є фундаментальними для підготовки спортсменів. Визначено, що сучасні інформаційні технології біомеханічного аналізу рухів істотно покращують спортивну підготовку. Біомеханічні трекери й сенсорні датчики дають змогу вимірювати кінематику руху, швидкість і зусилля, надаючи докладну інформацію про особливості рухових дій. За допомогою високоточних оптичних маркерів і відеокамер можна детально оцінити кінематику рухів спортсмена, вимірюючи швидкість та кутові характеристики суглобів. Зазначено, що яскравим прикладом підвищення результативності українських спортсменів на міжнародній арені є успішні виступи представників індивідуальних видів спорту, які поєднують традиційну спортивну підготовку з використанням сучасних інноваційних технологій. Висновок. Інновації трансформують підготовку спортсменів на системний, науково обґрунтований процес, що забезпечує стабільне зростання результативності на змаганнях найвищого рівня. Попри позитивні тенденції, упровадження інновацій у спортивну підготовку в Україні постає перед низкою викликів (нерівномірне технічне забезпечення спортивних закладів, обмежений доступ до сучасних цифрових платформ, дефіцит кваліфікованих кадрів), що потребують системного підходу до їхнього розв’язання.