Освітня галузь фізичної культури: методика розроблення вхідної діагностувальної роботи - Аксьонова, Олена Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті – науково обґрунтувати та запропонувати методику розроблення вхідної діагностувальної роботи у межах освітньої галузі «Фізична культура» на засадах концепції нової української школи. Досягнення мети дослідження передбачає розв’язання завдань: 1) проаналізувати нормативні, програмні документи, науково-методичні джерела щодо оцінювання навчальних досягнень учнівства 5–8 класів; 2) порівняти сутність вхідної та підсумкової діагностувальних робіт; 3) охарактеризувати етапи розроблення вхідної діагностувальної роботи в умовах воєнного стану, з урахуванням безпекових, психологічних та адаптаційних факторів; 4) сформулювати методичні рекомендації для сучасних вчителів фізичної культури щодо проведення вхідного діагностування в умовах нестабільного освітнього середовища. Для досягнення мети статті та визначених завдань були застосовані методи: аналіз нормативно-правових документів; контент-аналіз чинних діагностичних матеріалів, які використовуються в шкільній практиці для оцінювання з фізичної культури; систематизація та узагальнення критеріїв оцінювання відповідно до очікуваних результатів навчання; проєктування (моделювання) вхідної діагностувальної роботи та її складових на основі компетентнісного та діяльнісного підходів. Методика розроблення вхідної діагностувальної роботи – важливий напрям інноваційної діяльності педагога в контексті модернізації системи фізичного виховання. Контент-аналіз джерел надав інформації про обмежений погляд фахівців на сутність вхідного діагностування, який в більшості випадів пов’язаний лише з фізичною підготовленістю. Запропонована методика містить п’ять етапів: 1) визначення тематичних рубрик, за якими будуть розроблятися та проводитися вхідна діагностувальна робота; 2) формулювання цілі; 3) конкретизація форми проведення та типів завдань; 4) структурування етапів та змістове оформлення вхідної діагностувальної роботи; 5) розроблення шкали інтерпретації результатів. Як приклад, подана вхідна діагностувальна робота для 6 класу за темою «Сила руху – сила характеру». Для ефективного розроблення та раціонального впровадження інновацій сформульовані методичні рекомендації для творчого педагога, який планує проводити вхідну діагностувальну роботу в умовах воєнного часу, діяльності у прифронтовій зоні. Рекомендації побудовано з урахуванням принципів нової української школи та реалій сьогодення.