Створення засобами GeoGebra інтерактивних візуалізацій до геометричних задач в ході підготовки до НМТ - Зіновєєв, Ігор Валерійович; Манько, Наталія Іванівна-Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження результатів ЗНО/НМТ з математики упродовж останніх п’яти років свідчить про стійкі проблеми у сфері шкільної математики: учні демонструють труднощі з задачами планіметрії та стереометрії; їхні розв’язки характеризуються неповним обґрунтуванням висновків, відсутністю посилань на аксіоматичний апарат і теоретичну базу, порушенням логіки викладу; значна частина тестованих має недостатньо сформовану просторову уяву. Це актуалізує потребу в розробці методичних підходів, систем викладання геометрії з акцентом на формування узагальнюючих навичок, практичне застосування теоретичних знань і розвиток логічного та просторового мислення. Перспективним напрямом може стати впровадження у навчальний процес інтерактивних візуальних технологій – комп’ютерних 2D та 3D моделей для презентації геометричного матеріалу. Метою даної роботи є розробка підходу до навчання геометрії на основі системного використання 2D та 3D візуалізацій, отриманих засобами GeoGebra, що враховує досвід ЗНО/НМТ з математики останніх років, та може бути основою для спільного аналізу задач із учнями, індивідуального опрацювання матеріалу, самостійного дослідження. У методологічному плані дослідження спирається на наукові методи порівняльного та системного аналізу наукових джерел щодо інноваційних процесів у сфері математичної освіти, доповнені синтетичними методами для узагальнення провідних стратегій освітньої модернізації. Отримані результати дослідження визначили науково-практичний підхід та основні напрями впровадження ІКТ в освітню практику, зокрема системний підхід до роботи з стереометричними задачами. В роботі запропоновано підхід до навчання геометрії у профільній школі, на основі дотримання принципу поетапної роботи із стереометричними (геометричними) задачами із залученням інтерактивних геометричних 2D та 3D демонстраційних комп’ютерних моделей-презентацій до навчального матеріалу, що враховує досвід ЗНО/НМТ з математики останніх років. Аналіз педагогічного досвіду використання GeoGebra у навчальному процесі в школах і в закладах профільної та вищої освіти, дозволяє зробити висновок про те, що створення засобами GeoGebra інтерактивних візуалізацій до геометричних задач в ході підготовки до НМТ є дієвим інструментом для організації самостійної дослідницької та творчої діяльності здобувачів освіти.