Впровадження освіти для сталого розвитку у підготовку майбутніх учителів іноземних мов - Дацків, Ольга Павлівна; Задорожна, Ірина Павлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Освіта для сталого розвитку (ОСР) є наріжним каменем у формуванні відповідального та свідомого суспільства, здатного до гармонійного співіснування з довкіллям та забезпечення стабільного економічного й соціального розвитку. Дослідження має на меті обгрунтувати необхідність упровадження освіти для сталого розвитку у підготовку майбутніх учителів іноземних мов в Україні. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовувалися такі методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури, що охоплює вітчизняні та зарубіжні джерела з педагогіки, лінгводидактики, філософії освіти та сталого розвитку; систематизація та узагальнення нормативно-правових документів міжнародного та національного рівня, що регулюють питання освіти та сталого розвитку; порівняльний аналіздля виявлення спільних та відмінних підходів до інтеграції ОСР; визначення рівнів упровадження ОСР; метод кейс-стаді для ілюстрації практичних прикладів впровадження ОСР на різних рівнях. Результати. У статті розкрито сутність ОСР як сучасного, трансверсального типу освіти, що формує у здобувачів ключові компетентності, необхідні для вирішення комплексних глобальних викликів. Проаналізовано та систематизовано міжнародні і національні нормативні документи, а також українські освітні законодавчі акти, які створюють основу для інтеграції ОСР. Обґрунтовано нагальну потребу подальшого впровадження ОСР в Україні, зумовлену не лише глобальними викликами, а й необхідністю інтеграції країни у світовий простір та її післявоєнної відбудови на засадах сталості. Визначено провідну роль учителів іноземних мов у цьому процесі, встановлено, що впровадження ОСР у підготовку майбутніх вчителів іноземних мов полягає у формуванні в них міжкультурної комунікативної компетентності, розвитку критичного мислення та відповідальної громадянської позиції через мовну освіту. Розглянуто підходи і методи які сприяють впровадженню ОСР, включаючи міждисциплінарний, ціннісно-орієнтований підходи і методи проблемно-орієнтованого, проєктного, дослідницького і сервісного (через участь) навчання. Наведено приклади впровадження ОСР на мікро -, мезо -, макро - та мега - рівнях.Висновки. Зроблено висновок про те, що впровадження ОСР у практику підготовки майбутніх учителів іноземних мов є безумовним імперативом сучасної вищої педагогічної освіти в Україні. Це дозволяє не тільки значно підвищити якість підготовки фахівців, здатних ефективно викладати іноземні мови, але й цілеспрямовано сформувати у них та їхніх майбутніх учнів ключові компетентності для розбудови сталого майбутнього нашої країни.