Культура толерантності та фахова підготовка вчителів: європейські студії Еrasmus+ напряму Жана Моне «EUROTOLERCULTURE» - Бондаренко, Ірина Станіславівна; Курилова, Юлія Романівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено практику впровадження європейських освітніх студій у Запорізькому національному університеті в рамках реалізації проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне 101127848 ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH «Європейський досвід формування культури толерантності в українській перспективі: освіта, медіа, мистецтво / EUROTOLERCULTURE».У процесі вивчення заявленої тематики авторка спирається на методологію системного аналізу, аналогії, конкретизації та порівняння. Результати дослідження відобразилися в описі інноваційних практик інтеграції світових педагогічних моделей в освітні траєкторії майбутніх учителів. Стаття репрезентує аналіз оригінальних напрацювань проєкту EUROTOLERCULTURE крізь призму європейських теорій прогресивної освіти («progressive education», Дж. Дьюї) та «педагогіки пригноблених» («pedagogy of the oppressed», П. Фрейре). У статті подані практичні кейси реалізації міжнародної програми для різних цільових аудиторій: проведення форум-вистав Театру пригноблених – артметодики створення безпечного простору для вразливих груп населення, викладання навчального курсу «Європейські стратегії формування толерантного суспільства: медіа, освіта, мистецтво» для студентів Запорізького національного університету, організація тренінгів для педагогічних працівників закладів вищої, загальної середньої та професійної освіти «Етична освіта: європейська філософія виховання толерантної особистості», апробація конкурсу творчих робіт серед школярів та студентів «Побачити, почути, відчути: на шляху до порозумінь». Усі ці заходи були націлені на формування важливої компетентності майбутніх педагогів – культури толерантності, ширше – активного громадянства. Висновок дослідження засвідчує, що задіяна під час реалізації проєкту EUROTOLERCULTURE методика «learning by doing» стала оптимальною платформою для трансферу тріади «знання-акція-емпатія» у практичну підготовку освітян.