Комунікативність як професійно важливе вміння студентів-психологів - Коваль, І. С.; Яремко, Р. Я.; Михайлецька, А. Ю. (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено явище комунікативності. Розкрито його значення у професійній діяльності психолога і чому воно є важливим вмінням для студентів, які навчаються на цій спеціальності. Виявлено, що необхідно для розвитку комунікативних навичок. Досліджено зв’язки між різними особистісними факторами і комунікативністю через кореляційний аналіз. Комунікація відіграє ключову роль у професійній діяльності психолога. Попри те, що спілкування часто сприймається як щось природне і легке, на практиці воно може бути досить складним і недоступним для багатьох. У сучасному світі, який характеризується швидкими змінами, високим рівнем стресу та зростанням психологічних запитів, ефективне спілкування стає ще більш затребуваним. Особливо це стосується психологів, адже саме завдяки розвиненим комунікативним навичкам вони можуть встановлювати продуктивний контакт із клієнтами, підтримувати його та формувати довірливу атмосферу, необхідну для ефективного консультування та психокорекційної роботи. Актуальність розвитку комунікативних умінь майбутніх психологів зростає в умовах війни, освітніх реформ, соціального тиску та постійного інформаційного навантаження, які впливають на стиль і якість міжособистісного спілкування. Разом із тим студенти-психологи нерідко стикаються з труднощами у сфері комунікації: їм може бути складно звернутися по допомогу, налагодити взаємодію з викладачами або підтримувати конструктивні стосунки з однолітками. На формування та рівень розвитку комунікативних навичок впливає низка чинників, серед яких: особистісні якості, рівень емоційного інтелекту, попередній соціальний досвід, а також умови навчання. Тому постає потреба у вивченні того, наскільки поширеною є проблема недостатнього розвитку комунікативних умінь серед студентів-психологів, а також у пошуку ефективних методів їх покращення. Адже саме ці навички відіграють визначальну роль у майбутній професійній реалізації фахівців, дозволяючи їм якісно виконувати свої функції, налагоджувати взаємодію з клієнтами та колегами, уникати професійного вигорання й адаптуватися до складних життєвих та професійних ситуацій.