Методологія розвитку критичного мислення на заняттях із інтерпретації тексту в процесі резюмування статей (на матеріалі англійськомовного видання "The Economist") - Бойван, Олеся Степанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Прогресивні трансформації освітнього простору сьогодення, тотальний вплив цифровізації на усі сфери діяльності та розвиток відкритого для інформації суспільства актуалізують проблему методології розвитку критичного мислення здобувачів вищої освіти на практичних заняттях із інтерпретації текстів в процесах їх резюмування як основної компоненти професійної підготовки майбутніх спеціалістів із широким спектром сприйняття та аналізу навколишніх реалій. Особливого значення узагальнення або резюмування інформації, що подається саме в текстах англійськомовного друкованого видання "The Economist" набуває у підготовці фахівців, що пов’яжуть свою професійну діяльність із суспільно-гуманітарним напрямком, перекладом, менторством, методикою, тощо. Сучасні ЗВО мають застосовувати цілісний підхід до формування критичного та аналітичного мислення вихованців, особливо з огляду на безперервний інформаційний потік і потребу в оцінці її надійності та значущості. Мета наукової розвідки – проаналізувати методологію впровадження й розвитку критичного мислення на заняттях із інтерпретації тексту в процесі резюмування статей (на матеріалі сучасного англомовного видання “TheEconomist”). Методи дослідження відповідають поставленій меті та завданням, що ґрунтуються на принципах аналізу та відбору низки засобів впровадження критичного мислення в освітній процес із їхнім теоретичним поясненням та опертям. У процесі підготовки роботи актуалізовано також емпіричний науковий метод – аналіз тексту (контент-аналіз). Результати дослідження засвідчують, що сучасні заклади вищої освіти мають застосовувати всебічний підхід до розвитку у студентів критичного та аналітичного мислення, зважаючи на безперервний потік інформації та потребу в її об’єктивному аналізі, у цьому випадку – використання практичних занять із інтерпретації тексту. Тому було визначено структуру для успішного резюмування англійськомовних статей, що включає такі компоненти: визначити головну ідею або тему статті; здійснити переклад з англійської мови українською мовою; обміркувати / зробити нотатки або підкреслити ключові думки, важливі аргументи; підкреслити головне речення, твердження кожного абзацу, але необхідно уникати деталей, що слугують у тексті оригіналу додатковим джерелом пояснень, словесних окрас та описів; зробити письмово резюмуваня. Текст має бути стислим і логічним; обміркувати його, виправити помилки, забрати обтяжливі деталі, що не несуть змістового навантаження;резюмування має слідувати тій самій лінії аргументації та аналізу, що й у автора та обсяг не повинен перевищувати одну третю від тексту оригіналу.