Готовність майбутнього вчителя музичного мистецтва до творчої музично-виконавської діяльності в умовах інтегрованого навчання: теоретико-методичний аспект проблеми - Лі, Хунмей (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто теоретичний аспект музичного виконавства як феномену музичної культури, здатного відображати навколишній світ у специфічних художніх образах, завдяки чому людина творить світ культури й саму себе в цьому світі. З-поміж основних складових музичного виконавства виокремлено музично-виконавську діяльність, яка розглядається як вид творчої художньої діяльності музиканта-виконавця, та схарактеризовано основні її функції: культурно-естетичну, інтерпретаційну, технічно-виконавську, художньо-комунікативну та аналітико-рефлексивну. З’ясовано, що в педагогічній сфері творча музично-виконавська діяльність має потужне розвивальне та навчально-виховне значення, сприяючи всебічному художньому розвитку особистості. Доведено, що в музично-виконавській діяльності вчителя музичного мистецтва особливо проявляються його музично-творчі здібності, що виявляється в пошуках нових методів та прийомів музичного навчання через активне залучення школярів до сприйняття та оцінки музичних явищ. З цих позицій виокремлено значення методичного аспекту проблеми формування готовності майбутнього вчителя музичного мистецтва до творчої музично-виконавської діяльності в умовах інтегрованого навчання. Розкрито специфіку інтегрованого навчання у змісті мистецької освіти, що ґрунтується на комплексному підході й відкриває нові можливості для концептуального та проєктивного засвоєння фахових знань. На конкретних прикладах розглянуто основні напрями реалізації процесу методичного забезпечення формування готовності студентів до творчої музично-виконавської діяльності: інтеграція музично-теоретичних і музично-виконавських дисциплін у змісті мистецького навчання; методичний супровід інтерпретаційного процесу; впровадження елементів проєктної діяльності; актуалізація концертно-виконавської та педагогічної практики; самоаналіз та рефлексія.