Методичні підходи до формування просторового мислення студентів у процесі вивчення нарисної геометрії - Гурковська, Світлана Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У сучасному контексті розвитку вищої технічної освіти формування просторового мислення студентів набуває ключового значення, особливо в процесі засвоєння дисциплін графічного спрямування, таких як нарисна геометрія. Просторове мислення виступає важливою когнітивною здатністю, що забазпечує успішне оперування уявними геометричними образами, розуміння взаємного розташування об’єктів у тривимірному просторі та вміння адекватно інтерпретувати їхні проєкції на площині. Стаття присвячена аналізу методичних підходів до формування цієї здатності у студентів інженерних спеціальностей у процесі вивчення нарисної геометрії. Було виконано огляд науково-педагогічної літератури, яка висвітлює сучасні підходи до викладання графічних дисциплін, зокрема, виділено ті, що акцентують увагу на візуалізації, комп’ютерній підтримці навчального процесу та розвитку когнітивних функцій. В роботі розкрито особливості методичної організації навчального процесу з нарисної геометрії. Розглянуто необхідність цілеспрямованого поетапного розвитку просторового мислення – від засвоєння теоретичних основ до активного виконання практичних побудов, аналізу взаємного розташування об’єктів і вирішення задач підвищенної складності. Підкреслюється ефективність проблемно-орієнтованих завдань, які активізують мислення студентів і стимулюють їх до самостійного пошуку рішень. Особливу увагу приділено можливостям інтеграції комп’ютерних технологій у процес вивчення нарисної геометрії. Визначено переваги візуалізації тривимірних моделей, динамічної анімації та симуляцій для поглибленого розуміння геометричних властивостей об’єктів. Формування просторового мислення вимагає комплексного методичного супроводу, що передбачає баланс між традиційними графічними методами та сучасними цифровими інструментами. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямі створення інтегрованих навчальних платформ для розвитку просторових уявлень та моделювання.