Розвиток комунікативної компетентності студентів у процесі вивчення англійської мови за допомогою симуляційних ігор та рольових ситуацій - Федорченко, Юлія Федорівна; Бєляєва, Еліна Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена підходам до розвитку комунікативної компетентності студентів у процесі вивчення англійської мови за допомогою симуляційних ігор та рольових ситуацій. Зазначається, що комунікативна компетентність є одним із ключових завдань сучасної вищої освіти, що є особливо актуальним для прифронтових регіонів, де навчальний процес протягом тривалого часу відбувається переважно в онлайн-форматі, що, безумовно, впливає на рівень сформованості навичок живого спілкування у студентів. Водночас, у ХХІ столітті вивчення англійської мови вже не зводиться лише до опанування граматики й словникового запасу — важливо, щоб здобувачі освіти могли вільно та ефективно використовувати мову в різноманітних повсякденних і професійних контекстах. Узагальнені підходи до визначення науковцями таких ключових для дослідження понять як комунікативна компетентність (здатність студентів використовувати засоби іноземної мови для вирішення комунікативних завдань в освітній сфері, повсякденному вжитку, культурній та виробничій сферах; здатність використовувати мовні та мовленнєві факти для реалізації цілей комунікації. З психологічної точки зору, комунікативна компетентність – це здатність мовця організовувати свою діяльність у її продуктивній та рецептивній формах відповідно до ситуації спілкування) та симуляційні ігри (спрощені моделі людської взаємодії або соціальних процесів, де гравці беруть участь у ролях. Більшість симуляцій вимагають, щоб учасники були забезпечені довідковою інформацією та матеріалами для роботи як до, так і під час симуляції). Узагальнено педагогічні умови використання симуляційних ігор в навчальному процесі: наближення до реальних ситуацій (змога «прокачати» свої уміння та навички іноземною мовою з метою вирішення тієї чи іншої ситуації в безпечному просторі та спробувати себе у різних ролях); методичний супровід (містить такі етапи як вступ; постановка завдання; моніторинг; зворотний зв’язок; подальша робота); розвиток позитивної мотивації у студентів (дружня атмосфера сприяє формуванню відчуття безпеки та довіри, заохочує до навчального процесу та формує мотивацію протягом усього курсу).