Партнерська взаємодія закладу освіти з батьками дітей з особливими освітніми потребами: бар’єри та шляхи подолання - Фенцик, Оксана Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті порушено актуальну проблему партнерської взаємодії між закладом освіти та батьками дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Проаналізовано ключові принципи та особливості побудови ефективних партнерських відносин, що ґрунтуються на довірі, взаєморозумінні та спільній відповідальності. Мета статті - теоретичне обґрунтування сутності партнерської взаємодії між закладом освіти та батьками дітей з ООП як необхідного компонента успішної інклюзії, окресленні бар’єрів взаємодії та визначенні ключових чинників налагодження партнерських взаємин. Методи: аналіз і синтез, порівняння та узагальнення, методи опитування, педагогічного спостереження. Результати дослідження. На підставі ґрунтовного аналізу та узагальнення наукових позицій, уточнено сутність поняття «партнерська взаємодія закладу освіти з батьками дітей з ООП». Проведено опитування та виявлено бар’єри, які впливають на готовність батьків дітей з ООП до повноцінної партнерської взаємодії із закладом освіти: емоційні та психологічні, інформаційні та комунікаційні, часові та ресурсні, бар’єр недовіри до системи освіти. Установлено, що заклади освіти також стикаються з низкою внутрішніх та зовнішніх бар’єрів, що перешкоджають успішному партнерства: кадрові та ресурсні, професійно-компетентнісні, організаційні та емоційні бар’єри. Установлено, що однією з причин недостатньої співпраці закладу освіти з батьками брак комунікативної й організаційної компетентностей фахівців команди супроводу. З’ясовано, що основою партнерської взаємодія є модель партнерства, в центрі якої діалог, спільне прийняття рішень, планування індивідуальної освітньої траєкторії дитини та спільна відповідальність за результати навчання, виховання та розвитку дитини. Висновки. Узагальнено, що для налагодження та розвитку партнерської взаємодії в освіті необхідно удосконалити програми підготовки педагогічних кадрів та збільшити кадрове забезпечення для інклюзивної освіти; забезпечити системне підвищення кваліфікації керівників, педагогів з акцентом на удосконалення їх професійної, комунікативної та організаційної компетентностей; розробити та впровадити дієві цифрові платформи для спільної системної комунікації працівників ІРЦ, фахівців команди психолого-педагогічного супроводу та батьків дітей з ООП; розвивати програми психолого-педагогічної просвіти батьків, а також психологічної підтримки всіх учасників освітнього процесу в умовах війни.