Форми, методи і засоби навчання хоровому диригуванню студентів вищих мистецьких навчальних закладів в умовах дистанційної освіти з використанням сучасних музично-інформаційних технологій - Богяну, Катерина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У представленій статті висвітлено особливості підбору та реалізації сучасних форм, методів і засобів підготовки з хорового диригування в умовах дистанційної освіти. Метою є проведення аналізу найбільш дієвих ресурсів, що дозволяє виокремити вживані цифрові сервіси навчального та прикладного призначення, проаналізувати особливості їх практичного поєднання. У процесі дослідження використано методи аналізу науково-методичної літератури, порівняння та узагальнення, а також табличний метод. Для вирішення поставлених завдань розглянуто особливості практичного використання цифрових сервісів у поєднанні з традиційними методами навчання. Результати дослідження відображають специфіку хорового диригування, що базується на засвоєнні теоретичних основ, практичному відпрацюванні техніки диригування, емоційній виразності майбутніх диригентів, в процесі передачі музично-художнього потенціалу твору. Дистанційна освіта дозволяє забезпечити безперервність навчання, але має певні труднощі в налагодженні міжособистісної взаємодії суб’єктів освітньої діяльності. Цифрові сервіси прикладного змісту: музичні програвачі, відеоредактори, нотні редактор дозволяють поповнювати дидактичне забезпечення освітнього процесу, сприяють якісному сприйняттю музичного твору, створюють умови для самостійного удосконалення диригентської техніки. У висновках встановлено, що цифрові освітні ресурси ефективно використовувати для навчання в синхронному та асинхронному режимі. Вони забезпечують віддалену взаємодію між викладачем та студентами, сприяють активізації самостійної роботи здобувачів освіти, дозволяють створити якісну візуалізацію, проводити перевірку засвоєння теоретичних основ навчального матеріалу, здійснювати автоматичне оцінювання досягнень студентів. Зазначено, що дистанційно досить важко організувати ефективне відпрацювання практичних аспектів техніки диригування, взаємодію з концертмейстером, передачу хорового звучання музичного твору. Тому тут важливо застосовувати змішаний формат навчання та постійно працювати над удосконаленням методики дистанційного викладання.