Особливості залучення жінок зрілого віку до програм спортивної анімації в готельних комплексах - Лазакович, Юлія Ігорівна; Ковтун, Ольга Олексіївна; Коваленко, Олена Валеріївна; Михайлова, Мар’яна Володимирівна; Головач, Вікторія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У роботі розглядається залучення жінок зрілого віку до оздоровчо-рекреаційної рухової активності в умовах готельного сервісу. Актуальність зумовлена потребою у фізичному й психоемоційному відновленні цієї вікової групи та наявністю бар’єрів до участі в таких програмах. Дослідження акцентує увагу на важливості індивідуального підходу та врахування мотиваційних чинників. Мета. Дослідити особливості залучення жінок зрілого віку до програм спортивної анімації в умовах готельного сервісу, з’ясувати бар’єри участі, очікування та критерії ефективності оздоровчо-рекреаційної рухової активності (ОРРА) у форматі короткотривалого курортного перебування. Методи. У дослідженні застосовано анкетування 20 жінок віком 21–55 років, які мали досвід відпочинку в готельних комплексах. Респонденток було поділено на дві вікові групи: 21–35 років (n = 10) та 36–55 років (n = 10). Анкета включала закриті та відкриті запитання щодо участі в програмах ОРРА, бар’єрів доступу, мотивацій, форм організації занять, очікувань і пріоритетів. Застосовано методи описової статистики, порівняльного аналізу та якісної інтерпретації відповідей. Результати. Виявлено, що жінки другого періоду зрілого віку мали вищий рівень попереднього досвіду участі в ОРРА (90% проти 70% у молодшій групі). Старші респондентки частіше вказували на бар’єри, пов’язані з мовною адаптацією, обмеженнями здоров’я та відсутністю персоналізації програм. Основними критеріями якості занять для обох груп були професіоналізм інструкторів, безпечність, доброзичлива атмосфера й адаптація до вікових потреб. Молодші жінки орієнтувалися на динамічні та соціально привабливі форми дозвілля, тоді як старші – на комфорт, контрольоване навантаження й безпеку. Висновки. Залучення жінок зрілого віку до програм спортивної анімації потребує гнучкого, персоналізованого підходу з урахуванням вікових, психологічних та соціокультурних особливостей. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення рекреаційних програм у готельному середовищі та підвищення їх доступності для цільової групи.