Ефективність застосування елементів crossfit для підвищення рівня фізичної підготовленості студентів ЗВО - Смаль, Ярослав Анатолійович; Вольчинський, Анатолій Ярославович; Іщук, Наталія Миколаївна; Вегнер, Олег Іванович; Герасимюк, Петро Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Загальна фізична підготовленість є основою для ефективного навчання та успішної професійної діяльності, проте традиційні засоби фізичного виховання не завжди відповідають сучасним потребам молоді. У зв’язку з цим виникає необхідність пошуку та апробації інноваційних методів, одним з яких є кросфіт — система тренувань, що включає елементи з різних видів спорту: важкої атлетики, гімнастики, кардіотренувань. Метою данної статті є дослідження ефективністі застосування програми занять із кросфіту для покращення показників загальної фізичної підготовленості студентів закладів вищої освіти та обґрунтувати її доцільність як альтернативного засобу у навчальному процесі. Наукова новизна дослідження полягає в розробці та експериментальному підтвердженні ефективності конкретної методики кросфіту для студентів, враховуючи їхній вік, рівень підготовленості та специфіку навчального процесу. Для досягнення поставленої мети, використовувались наступні методи. У дослідженні взяли участь 60 студентів другого курсу, розподілених на дві групи: експериментальну (ЕГ), яка займалася за розробленою програмою кросфіту, та контрольну (КГ), яка продовжувала займатися за традиційною програмою фізичного виховання. Тривалість експерименту становила один навчальний рік. Для оцінки фізичної підготовленості використовувалися тести, що дозволяють визначити рівень витривалості (тест Купера), силової витривалості (згинання та розгинання рук в упорі лежачи для хлопців, піднімання тулуба з положення лежачи для дівчат), швидкісно-силових якостей (стрибок у довжину з місця). Для обробки отриманих даних застосовувалися методи математичної статистики, зокрема t-критерій Стьюдента для порівняння середніх показників до та після експерименту. Результати. Після завершення експерименту було виявлено статистично значуще (p < 0,05) покращення всіх досліджуваних показників в ЕГ порівняно з КГ. Так, у ЕГ показники тесту Купера зросли в середньому на 15%, результати у вправах на силову витривалість – на 20-25%, а в стрибку в довжину – на 10%. В КГ спостерігалося незначне зростання показників, яке не мало статистичної значущості. Це підтверджує гіпотезу про більшу ефективність кросфіту порівняно з традиційними засобами фізичного виховання для покращення комплексної фізичної підготовленості. Висновки. Розроблена та апробована програма занять кросфітом є ефективним засобом удосконалення загальної фізичної підготовленості студентів. Її використання сприяє гармонійному розвитку основних фізичних якостей, підвищенню мотивації студентів до регулярних занять фізичними вправами. Результати дослідження є основою для подальшої інтеграції інноваційних фізкультурно-оздоровчих технологій у систему фізичного виховання закладів вищої освіти.