Кіберспорт як інноваційний чинник корекції самооцінки фізичної підготовленості та розвитку рухових якостей студентської молоді - Марченко, Оксана Юріївна; Москаленко, Олександр Вікторович; Холодова, Ольга Святозарівна; Бричук, Марія Степанівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Метою дослідження було експериментально перевірити ефективнiсть інноваційної програми, що інтегрує кіберспорт як чинник корекції самооцінки фізичної підготовленості (СФП) та розвитку рухових якостей студентської молоді. Дослідження спрямоване на подолання розриву між об’єктивними фізичними показниками та суб’єктивним сприйняттям через синергетичний вплив традиційної рухової активності та мотиваційного потенціалу кіберспорту. Методи. У педагогічному експерименті взяли участь 159 студентів (110 юнаків та 49 дівчат) віком 18-21 рік. Було використано комплекс методів: теоретичні (аналіз наукової літератури), педагогічні (педагогічний експеримент, тестування), психодіагностичні (адаптована версія опитувальника «Physical Self-Description Questionnaire») та методи математичної статистики (W-критерій Шапіро-Уілка, критерій Вілкоксона, ранговий коефіцієнт кореляції Спірмена). Результати. Експериментально перевірено ефективність авторської програми, що використовує кіберспорт як чинник корекції самооцінки фізичної підготовленості (СФП). Встановлено диференційований вплив програми на студентів залежно від статі. У юнаків зафіксовано статистично значущі (p < 0,05) позитивні зміни у сприйнятті здоров’я, стрункості тіла, координації та глобального фізичного «Я». У дівчат виявлено статистично значуще (p < 0,05) зниження самооцінки координації рухів, що також вказує на формування більш адекватної оцінки власних можливостей під впливом програми. Визначено, що на рівні розподілу здобувачів передвищої фахової освіти за рівнями самосприйняття було зафіксовано позитивні якісні зрушення. Зокрема, у юнаків спостерігалось скорочення кількості випадків із дуже високою (з 5 до 3) та заниженою самооцінкою (з 5 до 3), що свідчить про стабілізацію та більшу реалістичність самосприйняття. У дівчат, у свою чергу, відзначено збільшення числа випадків із середнім рівнем самооцінки (з 23 до 26). Висновки. Інтеграція кіберспорту в процес фізичного виховання може виступати ефективним інструментом корекції самооцінки фізичної підготовленості, що дозволяє підвищити мотивацію до занять спортом здобувачів передвищої фахової освіти.