Вивчення впливу дослідження інтеграції цифрових технологій на розвиток навчальної автономії студентів-економістів для досягнення цілей сталого розвитку - Волкова, Наталія Павлівна; Павленко, Олена Олександрівна; Чижикова, Інна Валеріївна; Голяк, Вікторія Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті пов’язана з розвитком навчальної автономії серед студентів-економістів шляхом інтеграції цифрових технологій, що відповідає Цілям сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй: якісна освіта, наприклад, де цифрові інструменти зазначаються як засіб покращення доступності, якості та інклюзивності освіти, одночасно підтримуючи персоналізоване навчання та зменшуючи освітні бар’єри. У контексті економічної освіти сприяння навчальній автономії є важливим для підготовки майбутніх фахівців, здатних адаптуватися до динамічних вимог ринку праці. Методологічною основою дослідження є інтеграція цифрових технологій, а саме інструментів та платформ, у навчальний процес для сприяння навчальній автономії, зосереджуючись не тільки на інтеграції цифрових технологій в освітній процес для сприяння автономії, але й для започаткування засад самостійного навчання. Підходи зосереджені на адаптації навчання до індивідуальних потреб, підвищенні цифрової грамотності та створенні умов для гнучкої та інклюзивної освіти. Особлива увага приділялася компетенціям, необхідним для сучасного ринку праці. Крім того, у дослідженні розглядалася роль розвитку викладацького складу в ефективному впровадженні цифрових інструментів у педагогічну практику. Результати дослідження показали, що цифрові технології значною мірою сприяють покращенню якості освіти та інклюзивності, підвищують конкурентоспроможність студентів та розвивають професійні навички, що стосуються цифрової економіки. Вони також сприяють критичному мисленню, розвитку аналітичних навичок та готовності до навчання протягом усього життя. Крім того, дослідження демонструє позитивний вплив на інші цілі, такі як гідна праця та економічне зростання, промисловість, інновації та інфраструктура, зменшення нерівності. Висновки підкреслюють необхідність інтеграції цифрових технологій у вищу освіту для модернізації освітніх систем, сприяння цифровій грамотності серед учасників освітнього процесу та підготовки автономних фахівців, здатних ефективно функціонувати в умовах глобалізованої цифрової економіки.