Діджиталізація освіти як ключовий чинник ефективності сучасного освітнього процесу - Башуцька, Оксана Степанівна; Нєлєпова, Альона Володимирівна; Пиж, Наталія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У роботі висвітлено базові аспекти цифрової трансформації сучасного освітнього середовища, проаналізовано основні напрями використання технологічних інструментів у навчальному процесі. Особлива увага приділена оцінюванню ефективності застосування цифрових ресурсів з погляду модернізації дидактичних принципів, підвищення якості освіти. Мета дослідження та обґрунтувати значення цифрових технологій як фактора оптимізації освітнього процесу, враховуючи їхню здатність забезпечувати персоналізацію, інтерактивність, гнучкість навчальних форм та аналітичну підтримку педагогів. Методологія дослідження базується на системному підході до вивчення цифрового освітнього простору, доповненому функціонально-аналітичним методом. Для досягнення поставлених завдань були задіяні порівняльний аналіз, контент-аналіз практик використання технологій у навчанні, узагальнення емпіричних даних та експертна оцінка фахівців. Встановлено, що цифрові рішення не лише полегшують доступ до освітніх ресурсів, але й дають змогу ефективно керувати навчальним процесом. Виявлено, що використання інтерактивних та візуалізаційних засобів сприяє активізації пізнавальної діяльності, кращому засвоєнню складних тем і тривалому зберіганню знань. Доведено, що застосування аналітики навчальних даних дає можливість своєчасно виявляти проблеми в навчанні, прогнозувати академічні ризики та приймати педагогічно обґрунтовані рішення. Дослідження має чітко виражений прикладний характер. На його основі розроблено науково обґрунтовані рекомендації щодо ефективного використання цифрових технологій у різноманітних форматах освітньої діяльності. Запропоновані підходи можуть бути впроваджені в практику навчальних закладів для оптимізації освітніх процесів, а також використані при формуванні стратегій цифрової модернізації освіти. Перспективним напрямом наукового пошуку є створення інтегрованих моделей цифрової взаємодії, особливо в рамках гібридного та інклюзивного навчання, коли моделі враховуватимуть різноманітність потреб учнів і забезпечувати максимальну гнучкість та доступність.