Зарубіжний досвід формування іншомовної професійної та міжкультурної компетентностей майбутніх фахівців авіаційної галузі - Пазюра, Наталія Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття розглядає процес інтеграції іншомовної професійної та міжкультурної компетентностей у навчанні авіаційної англійської мови в авіаційних закладах зарубіжних країн. Мета статті – дослідження конструктивного досвіду іноземних авіаційних закладів інтеграції іншомовної професійної та міжкультурної компетентностей під час навчання авіаційної англійської мови для підготовки їх випускників до роботи у міжнародних компаніях та підвищення конкурентоспроможності на міжнародному ринку праці. Методи: аналіз наукової літератури, порівняння, систематизація. Результати: У статті наголошується на тому, що процес навчання іншомовної професійної та міжкультурної компетентностей повинен бути добре підготовленим, методика проведення повинна базуватись на вивченні попередніх розробок інших дослідників та практиків. Увага акцентується на тому факті, що таке навчання є надзвичайно важливим для таких закладів освіти, випускники яких отримують професію, що передбачає роботу у мультикультурному середовищі. Важливим в цьому процесі є ознайомлення з іншими культурами, формування толерантного відношення до цих культур, підготовка до соціалізації до життя в цих культурах у разі необхідності. Наголошується на необхідності підтримки зацікавленості студентів у вивченні культурологічного матеріалу, яка може досягатись за допомогою ретельно розробленою методикою викладання (розподіл занять на три умовних етапи та застосування завдань, відповідних до кожного етапу, вибір різноманітних навчальних матеріалів з великою кількістю автентичних матеріалів, як-то карти, документи, тощо). Вдале поєднання лінгвістичного та культурологічного матеріалу потребує розроблення підручників та навчального матеріалу для відповідного супроводу занять.