Генеративний штучний інтелект як інструмент підвищення результативності фізичної підготовки на уроках фізичної культури старшокласників - Бондарчук, Наталія Яківна; Митровка, Євген Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Штучний інтелект (ШІ), зокрема такий його перспективний напрям як генеративний штучний інтелект (ГШІ), відкриває нові можливості для модернізації уроків фізичного виховання в сучасній українській школі, сприяючи оновленню підходів до організації навчального процесу, підвищенню його ефективності та адаптації до потреб учнів. Мета. Стаття спрямована на аналіз потенціалу ГШІ як інструменту підвищення результативності фізичної підготовки учнів старших класів та оптимізації проведення уроків фізичної культури в умовах інтенсивного розвитку освітніх цифрових технологій. Методи. У дослідженні застосовано аналіз наукових джерел, порівняльний огляд зарубіжного досвіду впровадження ШІ в освітню та спортивну практику, узагальнення сучасних підходів до використання ГШІ у навчальному процесі, зокрема у фізичному вихованні. Також враховано результати емпіричних досліджень, проведених у різних країнах (Фінляндія, Канада, Південна Корея), щодо застосування ШІ у шкільній освіті. Результати. Встановлено, що, попри активне використання ШІ у спортивній аналітиці та загальноосвітніх дисциплінах, його застосування у фізичному вихованні старшокласників досі залишається недостатньо вивченим. ГШІ має значний потенціал для індивідуалізації тренувального процесу, підвищення мотивації учнів, автоматизованого оцінювання та адаптивного зворотного зв’язку. Проаналізовано приклади інструментів, які можуть сприяти вдосконаленню уроків фізичної культури шляхом впровадження сучасних технологічних рішень та інноваційних підходів. Висновки. ГШІ може стати ефективним інструментом підвищення якості фізичного виховання у старших класах вітчизняних шкіл за умови комплексного підходу до його впровадження, що передбачатиме методологічне обґрунтування застосування технологій, розвиток цифрових компетентностей педагогів, забезпечення технічної бази та дотримання етичних стандартів обробки персональних даних учнів. Подальші дослідження будуть спрямовані на емпіричне вивчення впливу ГШІ на навчальні результати та мотивацію школярів у контексті уроків фізичної культури.