Проблема виховання полікультурної особистості в українському науково-педагогічному дискурсі - Амерідзе, Ольга Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Метою наукової розвідки є вивчення та систематизація праць українських науковців з проблеми виховання полікультурної особистості. Методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації науково-педагогічних джерел з проблеми дослідження використано в комплексному поєднанні. Результати. Окреслено ключову мету полікультурної освіти, яка полягає у вихованні особистості, готової до ефективної творчої життєдіяльності в умовах сучасного мультикультурного суспільства. Зазначено, що поняття полікультурної особистості є складним педагогічним феноменом, змістове наповнення якого включає такі категорії, як «культура» та «полікультурність». З огляду на предмет дослідження культуру визначено як динамічний процес взаємодії на основі плюралізму цінностей та взаємозбагачення між різними етнокультурними спільнотами. З’ясовано, що в українському науково-педагогічному дискурсі полікультурність трактують і як принцип освіти та розвитку сучасного соціуму, і як інтегративну якість особистості, що виявляється в ефективній міжкультурній взаємодії, відкриваючи людині можливість не лише діалогу, а і самообґрунтовання в умовах множинності культур сучасного світу. Висновки. Аналіз праць українських науковців дає підставити розглядати виховання полікультурної особистості як комплексний, системний процес, що виявляється в активній міжкультурній взаємодії на основі діалогічних відносин та здобутих соціокультурних знань; сприяє розвитку необхідних для ефективної життєдіяльності в умовах мультикультурності сучасного світу інтелектуальної й духовної сфер особистості; забезпечує особистісну актуалізацію закладених у культурі смислів, а також самопізнання та самореалізацію особистості; залежить від розвитку сучасної цивілізації, рівня розвитку певного суспільства, взаємозв’язку культури та освіти в ньому, а також способів культурної ідентифікації.