Формування художньо-естетичного досвіду магістрантів музичного мистецтва в процесі виконавської підготовки - Глазунова, Ірина Кимівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті розкриваються особливості формування художньо-естетичного досвіду магістрантів музичного мистецтва в процесі їх виконавської підготовки. Цей досвід дає можливість осмислення майбутніми викладачами музичного мистецтва естетичної картини музичного світу, власного навчання та професійної діяльності через сформованість естетичних ідеалів, смаків у процесі художньої діяльності. Розкрито, що ядром виконавської підготовки студентів магістратури факультетів мистецтв університетів стають наявні установки, уміння, навички, цінності і норми, котрі уможливлюють запуск механізму саморозвитку. Доведено, що основним засобом формування художньо-естетичного досвіду особистості є мистецтво. Згідно з компонентною структурою фахової підготовки магістрантів музичного мистецтва розглядається формування інтерпретаційно-оцінного компонента цієї підготовки. Критерієм сформованості даного компонента фахової підготовленості магістрантів факультетів мистецтв визначено міру здатності до критичного оцінювання результатів інтерпретаційної діяльності. Означено показники даного критерію, а саме: прояв аналітичної активності щодо засобів музичної виразності у контексті інтерпретаційної роботи; наявність конструктивних умінь моделювання художньо-стильової інтерпретації музичних творів. Доведено суттєве значення сформованості інтерпретаційно-оцінного компонента для забезпечення вагомого художньо-естетичного досвіду майбутніх фахівців. Методичну основу для формування цього компонента склала сукупність теоретичних методів: аналізу, порівняння, абстрагування, узагальнення тощо, інтегрована із вербальними, проективними, образно-демонстраційними та іншими методами мистецького навчання; порівняльні операції в системі активізації навчальної оцінної діяльності студентів, самоконтроль та самооцінювання власної інтерпретації музичного твору.