Роль штучного інтелекту в забезпеченні якості вищої освіти в умовах цифровізації - Моторіна, Валентина Григорівна; Прилипко, Вікторія Михайлівна; Алієва, Гулчохра Бабалі (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Зростання складності освітніх процесів і потреба у гнучких моделях навчання зумовлюють необхідність пошуку інноваційних рішень, здатних не лише доповнювати, а й трансформувати традиційні практики. Мета дослідження – проаналізувати можливості та ризики впровадження технологій штучного інтелекту у вищій освіті для забезпечення її якості, доступності та ефективності. Методи. Використано аналіз наукових публікацій, практичних кейсів упровадження інтелектуальних рішень в освітній процес, нормативно-правових документів, що регламентують цифрову трансформацію освіти. Окрему увагу приділено прикладам застосування автоматизованих систем перевірки робіт, адаптивних онлайн-платформ та аналітичних інструментів для підтримки ухвалення управлінських рішень. Метод узагальнення використано для формулювання висновків. Результати. Встановлено, що використання штучного інтелекту сприяє формуванню індивідуальних освітніх траєкторій, дає змогу студентам навчатися у власному темпі та працювати з контентом, адаптованим до їхніх потреб. Автоматизація оцінювання зменшує рутинне навантаження на викладачів, а освітня аналітика забезпечує можливість прогнозування навчальних труднощів та своєчасного надання підтримки. Крім того, технології розширюють доступ до освіти для осіб з особливими освітніми потребами шляхом автоматичного перекладу та розпізнавання мовлення. Водночас виявлено ризики, зокрема потенційне зниження рівня академічної доброчесності та нерівномірність впровадження інновацій в окремих закладах. Висновки. Ефективне використання штучного інтелекту у вищій освіті можливе лише за умови поєднання технологічних інновацій з дотриманням етичних принципів, розвитку цифрових компетенцій усіх учасників освітнього процесу та постійного удосконалення системи забезпечення якості. Виконання цих умов забезпечить зростання прозорості, результативності та справедливості у сфері вищої освіти, перетворивши штучний інтелект із технічного інструменту на засіб стратегічного розвитку освітнього середовища.