Вплив мультимедійних ресурсів на формування сенсорної чутливості у дітей дошкільного віку - Ляпунова, Валентина Анатоліївна; Горопаха, Наталія Михайлівна; Комісарик, Марія Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлено стрімким поширенням цифрових технологій у всіх сферах життєдіяльності людини та недостатнім вивченням їхнього довгострокового впливу на розвиток дитячої сенсорної сфери. Мета дослідження полягає у виявленні потенціалу та специфіки сучасних інтерактивних технологій у стимулюванні зорового, слухового, тактильного та інших видів сприймання, їхнього ефективного й безпечного використання у процесі дошкільної освіти. У дослідженні використано комплекс теоретичних та емпіричних методів, зокрема, аналіз та узагальнення психолого-педагогічної та методичної літератури з питань сенсорного розвитку дітей, впливу мультимедійних технологій на психіку дитини, сутності понять «сенсорна чутливість» та «мультимедійні ресурси», систематизація наявних наукових практик щодо проблеми використання цифрових засобів у дошкільній освіті. Емпіричні методи дослідження застосовувалися у вигляді спостереження за діяльністю дітей під час взаємодії з різними видами мультимедійних ресурсів та традиційними дидактичними матеріалами. Результати. Встановлено, що мультимедійні ресурси сприяли формуванню стійкої мотивації до пізнавальної діяльності дітей дошкільного віку, підвищенню уваги та зосередженості, що забезпечило ефективніше засвоєння сенсорного досвіду. Доведено, що правильно підібрані цифрові технології можуть не лише урізноманітнити освітній процес, а й забезпечити гармонійний розвиток сенсорної сфери дитини з урахуванням її вікових та індивідуальних особливостей. Розроблено практичні рекомендації для педагогів та батьків щодо оптимізації сенсорного виховання засобами цифрових технологій з урахуванням індивідуальних особливостей та вікових потреб дітей дошкільного віку. Висновки. Мультимедійні ресурси за умови педагогічно доцільного використання створюють умови для багатоканального надання інформації, що підвищує інтерес дитини до пізнавальної діяльності, формує досвід диференційованого сприймання та покращує здатність до сенсорної інтеграції. Водночас надмірне або неконтрольоване використання мультимедіа може призвести до перевантаження сенсорних систем. З огляду на це важливим є дотримання вікових та індивідуальних особливостей під час освітнього процесу.