Здоров’язбережувальні практики у системі підготовки спортсменів різних видів спорту - Борщенко, Валерія Володимирівна; Дишель, Галина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто проблеми інтеграції здоров’язбережувальних практик у систему підготовки спортсменів різних видів спорту. Проаналізовано сучасні підходи до збереження фізичного та психічного здоров’я спортсменів, визначено роль медико-біологічних, психофізіологічних та педагогічних чинників у забезпеченні ефективності тренувального процесу. Автори підкреслюють необхідність комплексного підходу, що поєднує контроль функціонального стану організму, оптимізацію навантажень, профілактику травматизму та психоемоційну підтримку. В роботі систематизовано основні напрями впровадження здоров’язбережувальних технологій, включаючи медико-біологічні заходи, які передбачають індивідуалізацію тренувальних програм, контроль фізіологічних параметрів, застосування фізіотерапевтичних методик, масажу, кріо- та гідротерапії, а також корекцію харчування. Особлива увага приділена психофізіологічним методикам, серед яких дихальні вправи, релаксаційні техніки, візуалізація та психологічні тренінги, що сприяють розвитку стресостійкості, психоемоційної стабільності та навичок саморегуляції. Педагогічні аспекти включають організацію індивідуалізованого тренувального процесу, варіативність методів, оптимальне чергування навантажень та відновлення, а також формування валеологічної культури і відповідального ставлення спортсменів до власного здоров’я. У статті також виділено проблемні аспекти інтеграції здоров’язбережувальних технологій у тренувальний процес. Серед них недостатня адаптованість методик до різних видів спорту, фрагментарність використання окремих технологій, обмеженість ресурсів для моніторингу та контролю стану спортсменів, психологічні та мотиваційні бар’єри, а також відсутність єдиних методичних стандартів. Виявлено, що ці проблеми значною мірою знижують ефективність тренувальної діяльності та підвищують ризик травматизму і перевантажень, що обґрунтовує необхідність подальших наукових досліджень та розробки комплексних міждисциплінарних підходів. На основі проведеного аналізу запропоновано практичні рекомендації щодо удосконалення системи підготовки спортсменів із урахуванням принципів здоров’язбереження. До них належить комплексний медико-біологічний супровід, застосування психофізіологічних методик, педагогічна індивідуалізація тренувального процесу, впровадження сучасних інформаційних технологій для моніторингу та корекції навантажень, а також активне використання рекреаційно-відновлювальних процедур. Реалізація цих рекомендацій сприяє оптимізації адаптаційних процесів організму, підвищенню працездатності, профілактиці травматизму та стабільності спортивних результатів. Таким чином, інтеграція здоров’язбережувальних практик у спортивну підготовку є необхідною умовою забезпечення високого рівня фізичного та психічного здоров’я спортсменів, формування адаптаційної стійкості та довготривалого професійного розвитку. Результати дослідження можуть бути використані тренерами, медичними та психологічними фахівцями, а також у системі підготовки спортсменів різних вікових та кваліфікаційних категорій.