Концептуальні засади формування радіаційної грамотності майбутніх учителів природничих наук в умовах цифрового освітнього середовища - Тимощук, Олександр (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: дослідження обумовлене суспільними, екологічними та технологічними викликами, пов’язаними з використанням атомної енергії, що зумовлює необхідність об’єктивного сприйняття радіаційних ризиків та формування відповідної культури поведінки серед населення. Мета полягає у теоретичному обґрунтуванні концептуальних засад формування радіаційної грамотності майбутніх учителів природничих наук в умовах цифрового освітнього середовища. В статті застосовані методи аналізу та синтезу, узагальнення та класифікації, а також прогностичний аналіз, котрі дозволили перейти від фрагментарного розгляду окремих аспектів РГ до формування цілісної, науково обґрунтованої концепції. У статті запропоновано й обґрунтовано низку концептуальних засад формування радіаційної грамотності майбутніх учителів природничих наук: 1) конвергенція природничих наук, що передбачає інтеграцію фізичних, біологічних, хімічних та екологічних аспектів в єдину систему; 2) трансдисциплінарність, яка виходить за межі академічних знань, охоплюючи соціальні, правові та комунікаційні навички; 3) ризикоцентричність, спрямована на ідентифікацію, об’єктивне оцінювання та управління радіаційними ризиками; 4) компетентнісне моделювання, що розглядає радіаційну грамотність як компоненту професійної компетентності; 5) контекстуалізація забезпечує практичну орієнтацію знань за допомогою засобів цифрового освітнього середовища; 6) цифрова дидактика переосмислює взаємодію суб’єктів освітнього процесу; 7) проактивність сприяє здатності вчителя передбачати нові ризики та виступати лідером думок; 8) персоналізація адаптує освітні траєкторії з урахуванням індивідуальних потреб; 9) безперервність та інноваційність передбачає постійне оновлення знань та навичок; 10) прогностичність адаптує підготовку до майбутніх освітніх викликів. Представлені концептуальні засади створюють науково обґрунтовану модель для цілісного формування радіаційної грамотності майбутніх учителів природничих наук в умовах цифрового освітнього середовища.