Подолання наслідків ПТСР, фантомного болю у осіб із негативними наслідками травми війни засобами адаптивних спортивних ігор із малими м’ячами - Юденко, Оксана Вадимівна; Романчук, Сергій Вікторович; Діденко, Олексій Вікторович; Федчук, Анна Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. В публікації окреслено проблематику розповсюдження наслідків травматичного впливу подій війни у вигляді фантомного болю та ПТСР; окреслено основи комплексної корекційної та реабілітаційної роботи із такими людьми. Мета роботи: визначити, яким чином використання засобів адаптивних спортивних ігор із малими м’ячами впливає на подолання наслідків ПТСР, фантомного болю у осіб із негативними наслідками травми війни. Методи дослідження використані в ході вирішення окреслених нами завдань це аналіз, систематизація та узагальнення теоретичних відомостей з досліджуваної проблематики, доступної в навчально-методичних та наукових джерелах, на сучасних науко-метричних платформах; використано методики оцінювання як: ВАШ болю (визначення в балах); експрес-оцінювання рівня ПТСР і самооцінювання рівня здоров`я за PHQ-9, які ґрунтовно охарактеризовані в науково-методичній літературі. Результати. Зазначається, щодо комплексу корекційно-відновлювальних засобів обов’язково вносити велику частику терапевтичних вправ та адаптивної рухової активності. Проведена аналітика теоретичних джерел свідчить про те, що спортивні та рухливі ігри мають позитивний вплив на організм людини; сприяють відновленню соціальних і комунікативних зв’язків, дозволяють формувати компенсаторні навички, які в подальшому можуть стати сталими і бути перенесеними на повсякденну діяльність людини із травматичними наслідками впливу подій війни – навички сприятимуть соціалізації, відновленню, реадаптації до тих фактичних умов функціонування в соціумі, які врахують міру втрати здоров’я кожної людини. Подано дані педагогічного експерименту щодо визначення впливу на показники прояву ступеню болю (ВАШ болю), наявності ознак ПТСР (методика експрес-оцінювання), прояву депресії, тривожних станів (PHQ-9) у військовослужбовців із наслідками травматичного впливу подій війни на їх життя і здоров’я. Висновки. Доведено позитивний вплив командних ігрових видів спорту на досліджувані показники у всіх військовослужбовців. Відповідно, гольф, петанк, керлінг, волейбол сидячі та баскетбол на кріслах колісних рекомендовані як ефективні засоби адаптивного спорту ветеранів війни, які слід вносити до комплексних програм, спрямованих на подолання наслідків травматичного впливу подій війни, зокрема фантомного болю та ознак ПТСР.