Виявлення стереотипів гендерної нерівності у вихованні дошкільників в освітньому процесі закладу дошкільної освіти - Байєр, Ольга Миколаївна; Лук’янчук, Евеліна Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті – висвітлення результатів вивчення думки педагогів та батьків вихованців закладів дошкільної освіти Запорізької області з питань наявності стереотипів з гендерної нерівності у вихованні дітей дошкільного віку. Для досягнення зазначеної мети було використано метод анонімного онлайн-опитування а також інші допоміжні методи: статистична обробка даних за відповідями анкети; порівняльний аналіз відповідей респондентів; візуалізація результатів; інтерпретація результатів. У результатах зафіксовано що: 1)д ля переважної більшості педагогічних працівників питання забезпечення рівних можливостей для розвитку дівчаток і хлопчиків в освітньому просторі закладу дошкільної освіти (далі ЗДО) дуже важливі; 2) майже половина опитаних педагогічних працівників ЗДО розуміють, що поняття «стать» та «гендер» різні за змістом; 3) респонденти погодилися з думкою про те, що у вихованні дівчаток і хлопчиків є певні нерівності чи упередженості за ознакою статі (до дівчат більш поблажливе ставлення, ніж до хлопців, а до хлопців надто вибагливе ставлення, ніж до дівчат); 4) переважна більшість педпрацівників вказали на те, що в закладі освіти потрібно створювати рівнозначні сприятливі умови і для дівчаток і для хлопчиків. У висновках зазначено, що педагогічні працівники потребують допомоги щодо забезпечення успішної гендерної соціалізації дітей в умовах ЗДО та сім’ї, тому освітні програми тренінгів і спецкурсів у післядипломній освіті з питань опанування знаннями та успішними практиками і навичками з теми гендерної соціалізації вихованців сприятимуть їх професійному зростанню і створенню умов для забезпечення гендерної рівності у вихованні дошкільників.