Оптимізація професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту засобами циклічних видів спорту (легкої атлетики і плавання) - Дубовой, Олександр Володимирович; Янович, Ірина Вікторівна; Терещук, Вікторія Анатоліївна; Андрєєв, Максим Олександрович; Шафорост, Маргарита Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці ефективності методики професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, що ґрунтується на використанні циклічних видів спорту (легкої атлетики та плавання). Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення якості освіти у галузі фізичного виховання і спорту. Методи. В основу дослідження покладено системний аналіз науково-методичної літератури, що дозволив виявити основні тенденції та невирішені питання у сфері професійної підготовки. Застосовано педагогічний експеримент, який проводився на базі Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» з участю здобувачів, що навчаються за спеціальностями А4 «Середня освіта (Фізична культура)» та А7 «Фізична культура і спорт». Дослідження включало формування контрольної та експериментальної груп, розробку та впровадження спеціалізованої методики. Для оцінки результатів використовувались тести фізичної підготовки, анкетування та методи математичної статистики. Результати. Розроблена методика, що інтегрує технічні, тактичні, методичні та педагогічні аспекти тренування у циклічних видах спорту, показала свою ефективність. Педагогічний експеримент довів, що здобувачі освіти експериментальної групи продемонстрували значний приріст у показниках витривалості, швидкості, а також у рівні методичних знань і навичок порівняно з контрольною групою. Середній приріст результатів у бігових тестах становив 15%; у плаванні – 12%; рівень теоретичних знань – 35%, що підтверджується статистично значущими змінами. Досягнуті результати вказують на ефективність запропонованого підходу для оптимізації освітнього процесу. Висновки. Дослідження підтвердило, що цілеспрямоване використання циклічних видів спорту є ефективним засобом оптимізації професійної підготовки майбутніх фахівців. Інтеграція спеціалізованих методик в освітній процес сприяє не лише формуванню практичних умінь, а й розвитку педагогічного мислення, вміння аналізувати й коригувати тренувальні програми, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці.