Рухливі ігри як засіб підвищення моторної активності спортсменів - Ігнатенко, Сюзанна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто актуальну проблему зниження рухової активності спортсменів та молоді в умовах інтенсифікації навчально-тренувальних програм, широкого використання технічних засобів та пасивного способу життя. Визначено, що рухова активність є невід’ємним чинником гармонійного фізичного розвитку та підтримання здоров’я, особливо у період зростання організму. Мета статті - аналіз рухливих ігор, що можуть бути застосовані в тренувальному процесі спортсменів, як засіб підвищення моторної активності. Методи. Дослідження проводились за допомогою методів бібліометричного аналізу, кластеризації та візуалізації в межах мережевого аналізу наукових публікацій. Результати. На основі аналізу сучасних наукових досліджень і публікацій встановлено, що рухливі ігри є універсальним засобом підвищення моторної активності спортсменів, сприяють розвитку фізичних якостей (сили, швидкості, витривалості, гнучкості, координації), формуванню правильної постави, удосконаленню роботи серцево-судинної та дихальної систем. Окрім цього, вони позитивно впливають на психологічний стан, мотивацію до тренувань, соціалізацію та формування командної взаємодії. Розглянуто різні підходи до використання ігрових форм у тренувальному процесі: малосторонні ігри (small-sided games), гейміфікація, екзерґеймінг (active video games). Показано, що варіювання ігрових умов дозволяє тренеру регулювати інтенсивність та фізіологічне навантаження, досягаючи ефектів, співставних із високоефективними інтервальними тренуваннями (HIIT). Зазначено, що ігри мають багатофункціональний характер: вони поєднують фізичний, оздоровчий, психологічний, соціально-виховний та навчальний впливи, сприяють розвитку уваги, волі, стресостійкості, дисциплінованості та колективізму. Виділено низку невирішених проблем: відсутність систематизації рухливих ігор за видами спорту та рівнями підготовленості спортсменів, недостатня розробка методик оцінювання їхнього впливу на окремі компоненти моторики, потреба уніфікації підходів до інтеграції ігор у систему спортивної підготовки. Окремо підкреслено перспективність використання цифрових технологій для контролю ефективності ігрових методів. Висновки. Зроблено висновок, що рухливі ігри є ефективним інструментом активізації тренувального процесу, поєднують фізичний розвиток із формуванням позитивної мотивації до занять спортом і створюють умови для гармонійного розвитку особистості спортсмена. Разом з тим, для їх широкого впровадження необхідні подальші наукові дослідження та стандартизація методичних підходів. Ключові слова: рухливі ігри, моторна активність, спортсмени, фізичні якості, тренувальний процес.