Можливості залучення інвестицій у розвиток обʼєктів пляжного волейболу через державно-приватне партнерство - Пересада, Роман Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні потенціалу державно-приватного партнерства як інструменту залучення інвестицій для розвитку інфраструктури пляжного волейболу в Україні. Методи. У роботі застосовано системний аналіз для оцінки поточного стану спортивної інфраструктури та визначення ключових проблем її удосконалення. Методи економіко-правового аналізу використано для дослідження особливостей упровадження державно-приватного партнерства та вивчення можливих форматів співпраці в межах цієї моделі. Для визначення інвестиційного потенціалу пляжного волейболу застосовано метод узагальнення, а метод синтезу – для обґрунтування адаптованої до сучасних умов української економіки моделі державного-приватного партнерства. Результат. Встановлено, що розвиток пляжного волейболу в Україні потребує значних капіталовкладень у будівництво та модернізацію спортивних об’єктів. В умовах обмеженого державного фінансування державно-приватне партнерство розглядається як дієвим механізм залучення інвестицій, що дає змогу не лише акумулювати необхідний капітал, а й підвищити ефективність управління проєктами завдяки оптимальному розподілу ризиків між державою та приватним сектором. Зʼясовано, що інвестиції у розвиток пляжного волейболу мають високий потенціал окупності, зумовлений зростанням популярності цього виду спорту, можливістю проведення турнірів та чемпіонатів, а також привабливістю для спортивного й оздоровчого туризму. Ефективна реалізація механізмів державно-приватного партнерства здатна забезпечити не лише створення нових спортивних об’єктів, а й формування багатофункіональних спортивно-рекреаційних хабів, що працюватимуть як самостійні бізнес-одиниці. Висновки. Доведено, що державно-приватне партнерство є стратегічним інструментом розвитку інфраструктури пляжного волейболу в Україні. Запропоновані механізми співпраці, зокрема концесійні угоди, договори управління та створення спільних підприємств, можуть слугувати практичними інструментами для реалізації майбутніх спортивних проєктів, сприяючи розвитку спортивного туризму та залученню населення до активного способу життя.