Педагогічний потенціал бального танцю в системі естетичного виховання молодших школярів - Терешенко, Наталя Віталіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою статті було проаналізувати педагогічний потенціал бального танцю в системі естетичного виховання молодших школярів. У дослідженні застосовано такі загальнонаукові методи, як аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз методик навчання танцю, синтез та систематизація отриманих даних, узагальнення. Результати дослідження показали, що молодший шкільний вік характеризується активним входженням дитини у сферу соціальної зрілості, що проявляється у формуванні світогляду, розвитку емоційно-вольової і пізнавальної сфер, здобутті досвіду міжособистісного спілкування та закладанні основ відповідальної поведінки. У цьому контексті особливе значення набуває естетичне виховання, яке виступає одним із ключових засобів розвитку творчого потенціалу дитини та формування її ціннісних орієнтирів. Важливе місце в сучасній системі естетичного виховання займає танець, оскільки він сприяє формуванню естетичних смаків і потреб особистості, вихованню позитивних рис характеру (впевненості у виступах перед аудиторією, поваги до інших), а також розвитку комунікативних навичок. Визначено основні завдання, які педагог реалізує під час ознайомлення дітей із мистецтвом танцю, зокерма утвердження здорового способу життя, розширення світогляду, виховання працелюбності і прагнення до самовдосконалення, формування гуманістичних цінностей та естетичного смаку. Охарактеризовано бальний танець як ефективний засіб гармонійного розвитку особистості. Процес навчання дітей молодшого шкільного віку бальному танцю має активний і творчий характер, оскільки поєднує фізичну активність із художньою самовиразністю, стимулює уяву й емоційне сприйняття музики. Ефективність виховного процесу в колективі бального танцю забезпечує атмосфера творчої радості від спільної роботи, довірлива та водночас вимоглива обстановка, орієнтована переважно на позитив. Створення такої атмосфери потребує комплексного підходу з боку педагога. У висновках зазначено, що естетичне виховання молодших школярів є невіддільною складовою їхнього гармонійного розвитку, спрямованою на формування емоційно-ціннісного ставлення до світу, розвиток художнього смаку та творчих здібностей. Бальний танець у системі естетичного виховання молодших школярів є потужним педагогічним інструментом, що поєднує фізичний, емоційний та естетичний розвиток дітей.