Проблема вивчення класичних європейських композиторів в школах Північної Америки - Гудименко, Дарʼя Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Метою статті було висвітлити основні аспекти проблеми вивчення класичних європейських композиторів в школах Північної Америки, зокрема в Канаді та США. Для досягнення цієї мети було використано такі методи дослідження, як аналіз наукових праць вітчизняних та зарубіжних авторів, синтез отриманої інформації для формування загального уявлення про стан досліджуваного питання, узагальнення. В ході дослідження було з’ясовано, що класична музика має значний вплив на формування музично-естетичної культури здобувачів освіти, їх духовний і моральний розвиток, та на інші аспекти (розвиток самовираження, дисциплінованості, наполегливості, навичок командної роботи). Аналізуючи історію розвитку і становлення європейської класичної музики було визначено, що вона не одразу закріпилася в Америці - це відбулося лише на початку 20 століття. Ключові проблеми вивчення класичних європейських композиторів в школах Північної Америки полягають у низькій пріоритетності у навчальних програмах, культурних пріоритетах та спрямуванню професійної підготовки вчителів на інші аспекти музичного мистецтва. Протягом більшої частини історії, у Північній Америці темношкірі американці були позбавлені права відвідувати концерти класичної музики, отримувати формальну музичну освіту. У зв’язку з цим, окремою причиною виключення європейської класичної музики із навчального процесу у школах Північної Америки є розуміння цієї музики як символу расизму. У висновку зазначено, що основною проблемою вивчення класичних європейських композиторів у школах Північної Америки, включаючи Канаду та США, є недостатня обізнаність викладачів і учнів з європейськими музичними традиціями. Це становить серйозну прогалину в музичній культурі цих країн, оскільки класична музика суттєво впливає на розвиток музично-естетичних уподобань і сприяє духовному та моральному розвитку молодого покоління. Вивчення класичних європейських композиторів у школах Північної Америки має важливе значення як для збагачення культурного досвіду здобувачів освіти, так і для підтримки музичної освіти у світовому контексті. Майбутні дослідження можуть бути спрямованими на обґрунтування важливості включення класичної європейської музики до навчальних програм різних країн світу.