Лікувальна фізична культура, туристична діяльність і легка атлетика: інтегративний підхід до формування здорового способу життя - Дразіна, Євдокія Володимирівна; Форостян, Ольга Іванівна; Кучеренко, Геннадій Васильович; Богатов, Андрій Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджується інтегративний підхід до формування здорового способу життя шляхом поєднання лікувальної фізичної культури, туристичної діяльності та легкої атлетики. Проведено аналіз сучасних наукових джерел, що висвітлюють ефективність кожного з цих напрямів у профілактиці захворювань, розвитку фізичних якостей, підвищенні психоемоційного стану та формуванні мотивації до регулярної фізичної активності. Виявлено, що, попри численні дослідження окремих компонентів, бракує комплексних моделей та практичних програм інтеграції їх у системні освітні та оздоровчі процеси. Розглянуто значення лікувальної фізичної культури як засобу профілактики і відновлення здоров’я, що забезпечує індивідуалізацію навантажень і корекцію функціональних порушень. Окреслено оздоровчий потенціал туристичної діяльності, що поєднує фізичний розвиток, психоемоційне відновлення та соціально-виховний ефект, а також роль легкої атлетики у формуванні рухових якостей, витривалості, сили, швидкості та координації. Проаналізовано шляхи інтеграції цих напрямів у єдину систему формування здорового способу життя, зокрема послідовне поєднання відновлювального і розвивального компонентів, індивідуалізацію програм, включення у навчальний та рекреаційний процес, міждисциплінарну взаємодію фахівців та створення мотиваційної основи для учасників. Запропоновано практичні рекомендації щодо реалізації інтегративних програм у школах, університетах, спортивно-оздоровчих закладах та туристичних центрах, з урахуванням вікових, фізіологічних та психосоціальних особливостей. Стаття підкреслює, що комплексне поєднання лікувальної фізичної культури, туристичної діяльності та легкої атлетики створює синергетичний ефект, сприяє зміцненню фізичного і психічного здоров’я, формує стійку мотивацію до активного способу життя та забезпечує довготривалі позитивні результати у сфері оздоровлення та профілактики захворювань. Запропоновані рекомендації можуть бути використані педагогами, тренерами, реабілітологами та організаторами оздоровчо-туристичної діяльності для практичного впровадження інтегративних програм.