Національні цінності як ресурс ментального здоров’я майбутнього філолога в культурно-психологічному вимірі - Візнюк, Інесса Миколаївна; Долинний, Сергій Сергійович; Киливник, Вікторія Вікторівна; Мотрук, Валентина Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В статті досліджено роль національних цінностей як ресурсу підтримки ментального здоров’я майбутніх філологів у контексті культурно-психологічного виміру. Обґрунтовано, що філолог, як носій гуманітарної стійкості, відіграє ключову роль у збереженні культурної ідентичності, емоційної рівноваги та моральної рефлексії в умовах соціальних трансформацій. Здійснено аналіз взаємозв’язку між мовною свідомістю, наративними практиками та психологічною витривалістю особистості. Мета статті – обґрунтувати науково-теоретичні засади розгляду національних цінностей як важливого ресурсу підтримки й розвитку ментального здоров’я майбутнього філолога у культурно-психологічному вимірі, а також окреслити їх роль у формуванні стійкої професійної ідентичності, внутрішньої гармонії та здатності до міжкультурної комунікації. Методи дослідження – застосовано аналіз і синтез наукових джерел, систематизацію та узагальнення теоретичних підходів, порівняльно-історичний метод, а також культурно-психологічний аналіз для виявлення ролі національних цінностей у збереженні ментального здоров’я майбутніх філологів. У результатах дослідження розглядається стратегічна роль філолога як носія гуманітарної стійкості в умовах сучасних психологічних викликів. Підкреслюється, що ментальне здоров’я майбутнього філолога охоплює не лише емоційну стабільність, а й здатність до саморефлексії, критичного мислення, морального вибору та адаптації до змін. Формування цих якостей відбувається в культурно-психологічному вимірі, зокрема через засвоєння культурної ідентичності, психологічну рефлексію та соціальний досвід. Освітній процес у філологічній сфері створює умови для емоційної регуляції, розвитку етичного судження та зміцнення внутрішньої цілісності особистості. Звернення до національних текстів, культурних символів і гуманітарного дискурсу сприяє формуванню екзистенційного сенсу та психологічного благополуччя. У цьому контексті філолог постає як транслятор цінностей, що підтримують ментальне здоров’я як на індивідуальному, так і на колективному рівні. У висновках розкрито комплекс засобів формування ментального здоров’я майбутнього філолога в культурно-психологічному вимірі. Акцентовано на інтеграції гуманітарної освіти, психоедукації, культурної рефлексії та мистецької взаємодії як чинників розвитку внутрішньої стійкості, ідентичності та етичної зрілості.