Впровадження стандарту WCAG через проєктну роботу в умовах цифровізації, інклюзивності та волонтерства - Войтовська, Алла; Квашук, Віталій (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті аналізується впровадження стандарту WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) в Україні в контексті розвитку цифрових технологій та забезпечення інклюзивності в соціальній роботі через проєктування. Досліджується вплив цифровізації на доступність інформаційних ресурсів для осіб з інвалідністю, зокрема в сфері соціальних послуг. Визначено основні виклики, з якими стикаються соціальні служби при адаптації веб-ресурсів до міжнародних стандартів доступності, а також розглядаються альтернативні підходи та технології для забезпечення рівного доступу до інформації та послуг для усіх громадян. Стаття висвітлює важливість впровадження стандарту WCAG в Україні, аналізує поточний стан справ, виявляє основні виклики та пропонує шляхи їх подолання через використання інноваційних технологій та розвиток інклюзивних практик у соціальній роботі. Забезпечення доступності цифрових ресурсів є ключовим елементом створення справедливого та інклюзивного суспільства, що відповідає вимогам сучасного світу. Впровадження стандарту WCAG в Україні є важливим кроком на шляху до забезпечення інклюзивності та рівного доступу до цифрових послуг для всіх громадян. Незважаючи на певні виклики, такі як відсутність чітких нормативних вимог, технічні та культурні бар’єри, існують значні можливості для покращення доступності через впровадження сучасних технологій та розвиток інклюзивних практик. Порівняльний аналіз показує, що успішне впровадження WCAG можливе за умови наявності комплексного підходу, що включає нормативно-правову підтримку, освітні ініціативи та фінансові ресурси. Впровадження стандарту WCAG в Україні є необхідним кроком для забезпечення інклюзивності та рівного доступу до цифрових послуг. Дотримання стандартів доступності сприятиме соціальній інтеграції осіб з інвалідністю та підвищенню якості соціальних послуг, що надаються в цифровому середовищі. Ключові слова: Цифровізація, проєкт, інклюзивність, волонтерство, WCAG, доступність, соціальна робота, альтернатива, адаптація.