Використання чат-ботів та технологій штучного інтелекту у забезпеченні персоналізованого супроводу студентів - Задоріна, Ольга Миколаївна; Чубенко, Валентина Анатоліївна; Бакаленко, Ірина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Цифрові технології суттєво трансформують сучасний освітній процес, сприяючи формуванню нових моделей взаємодії між здобувачами та закладами вищої освіти. Одним із перспективних напрямів цифровізації є впровадження чат-ботів і систем штучного інтелекту (ШІ), що забезпечують персоналізований супровід. Застосування інтелектуальних сервісів у поєднанні з адаптивними освітніми підходами дозволяє враховувати індивідуальні освітні траєкторії та потреби здобувачів вищої освіти, забезпечуючи безперервний доступ до навчальної інформації та консультаційних послуг. Метою статті є аналіз функціональних можливостей чат-ботів та алгоритмів ШІ в забезпеченні персоналізованого супроводу здобувачів освіти, виявлення їхніх переваг, а також оцінка потенційних ризиків інтеграції в освітнє середовище. Методологія дослідження включає порівняльний аналіз сучасних програмних рішень, контент-аналіз наукових публікацій за останні п’ять років, системний підхід до оцінки ефективності використання інтелектуальних технологій в освітньому процесі та аналіз емпіричних даних щодо впровадження чат-ботів у закладах освіти. Результати дослідження засвідчили, що чат-боти ефективно виконують функції інформаційної підтримки, автоматизованого консультування, моніторингу академічних результатів та інформування про терміни виконання завдань, тоді як алгоритми ШІ реалізують персоналізовані рекомендації на основі успішності та поведінкових характеристик здобувачів вищої освіти. Встановлено, що інтеграція зазначених технологій сприяє підвищенню доступності навчальних ресурсів, оптимізації комунікації між учасниками освітнього процесу та зменшенню адміністративного навантаження. Водночас окреслено низку проблем, пов’язаних з етичними аспектами обробки персональних даних, забезпеченням конфіденційності та формуванням довіри до інтелектуальних систем. Висновки. Використання чат-ботів і технологій ШІ у персоналізованому супроводі здобувачів вищої освіти є перспективним напрямом цифрової трансформації освітнього процесу. Ефективність їх впровадження залежить від технологічної готовності закладів освіти, наявності нормативно-правового регулювання та дотримання педагогічних принципів. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення моделей адаптивної інтеграції чат-ботів в освітні програми різних рівнів та оцінювання їхнього впливу на академічну успішність, мотивацію та задоволеність здобувачів вищої освіти.