Оцінка біомеханіки опорно-рухового апарату людини: комплексний огляд сучасних методик та діагностичних інструментів - Фединяк, Назарій Вікторович; Випасняк, Ігор Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Біомеханічна конструкція людського тіла формується в процесі онтогенезу з урахуванням фундаментальних фізичних принципів. Зокрема, маса тіла та його основні біоланки розміщуються в поздовжньому напрямку, паралельно до вектора гравітації, на мінімальній відстані від центра мас. Ця симетричність рухової системи є ключовою для ефективного управління гравітаційними взаємодіями, що забезпечує стабільність та економічність рухів. Як динамічна біологічна система, людський організм постійно адаптується до змін у часі та просторі, що відображається у варіативності його біомеханічних характеристик. Дослідження біомеханіки просторової організації тіла людини набуває значної прикладної цінності, слугуючи концептуальною основою для розробки науково обґрунтованих корекційно-профілактичних програм. Водночас, актуальним залишається питання біомеханічної діагностики для виявлення та попередження негативних змін в опорно-руховому апараті, спричинених факторами професійного середовища. Це підкреслює необхідність подальших міждисциплінарних досліджень на перетині біомеханіки, ергономіки та фізичної терапії для розробки ефективних стратегій збереження здоров’я населення. Мета. Метою дослідження є систематизація даних, отриманих науковцями, стосовно використання сучасних методик та діагностичних інструментів для визначення стану біомеханіки опорно-рухового апарату людини. Методи. Аналіз, синтез та узагальнення; систематизація та класифікація, порівняння та аналогія; історичний та логічний методи; абстрагування та ідеалізація. Результати. Стрімкий розвиток інформаційних технологій, електроніки, радіотехніки та суміжних галузей став каталізатором появи новітніх діагностичних і відновлювальних систем. Застосування роботизованих і комп’ютеризованих комплексів, а також мікропроцесорних та електромеханічних пристроїв, значно підвищує ефективність та точність діагностики біомеханіки опорно-рухового апарату людини. Ці технології дозволяють проводити глибокий аналіз функціонального стану, що було неможливо раніше. У науковій літературі описано методи оцінки біомеханіки опорно-рухового апарату людини, такі як гоніометрія, фотограмметрія та рентгенографія. Фотограмметрія є найбільш поширеним і безпечним методом, оскільки, на відміну від рентгенографії, вона не пов’язана з ризиком радіаційного опромінення. Використання спеціалізованого програмного забезпечення дозволяє кількісно вимірювати лінійні відстані та кути на цифрових фотографіях, що робить цей метод ефективним інструментом для оцінки постуральних параметрів. Висновки. Попри досягнення, питання визначення змін біомеханіки опорно-рухового апарату під впливом професійних чинників залишається актуальним та науково не до кінця вирішеним. Це підкреслює потребу в подальших дослідженнях для розробки науково обґрунтованих профілактичних програм, спрямованих на запобігання фіксованим порушенням опорно-рухового апарату. Ключові слова: здоров’я, оцінка, біомеханіка, опорно-руховий апарат, дігностичній інструментарій, гоніометрія та фотограмметрія.